Няма да бъде съставен кабинет нито с първия, нито с

...
Няма да бъде съставен кабинет нито с първия, нито с
Коментари Харесай

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март

Няма да бъде формиран кабинет нито с първия, нито с втория мандат, малко евентуално е това са е случи с третия. По-реалистичната догадка е в България да се проведат нови предварителни парламентарни избори към средата на месец март 2023 година, предвижда политологът от " Тренд " Димитър Ганев пред БНР.

" Ясно е, че мандатът, който ще се връчи на следващия ден на ГЕРБ, няма да бъде осъществен, вторият – също по този начин и в случай че има някакъв късмет за държавно управление, аз считам, че той е дребен, той се намира в третия мандат.

Доколкото Радев сподели, той ще го връчи в първата половина на януари. Има повече от месец. Политическата обстановка може да се промени до тогава и да се види някакъв небосвод за възможен кабинет, който не се вижда през днешния ден, и тогава Радев да бъде задължен да го даде на политическа мощ, която дава формула за сформиране на кабинет. Това не е наложително да бъде „ Български напредък “, сподели социологът.

Ганев обаче е песимистичен и за опцията за сформиране на кабинет с третия мандат.

„ По-вероятният сюжет е в средата на месец март да отидем към предварителни парламентарни избори “, сподели той и разви тезата си:

" Има два разновидността, които са се дискутирали от 2 октомври насам, които стоят като хипотези за сформиране на кабинет. Единият е да се употребява евроатлантическа платформа, да се подпише избран документ сред ГЕРБ, „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “, да се излъчи някакво държавно управление, евентуално с стеснен небосвод. Това се отхвърля изцяло от Политическа партия и от Демократична България. Вторият е по този начин наречената коалиция „ Рашидов “ или Хартиена коалиция – ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и евентуално „ Български напредък “. Струва ми се, че и този вид би трябвало да бъде отритнат.

Защо и двата разновидността евентуално няма да се състоят? Защото политическата цена, която би трябвало да се заплати във всеки един от тези два разновидността, е извънредно висока. Ако Политическа партия и Демократична България влязат в коалиция с ГЕРБ, на другия ден половината, в случай че не и повече, от електората на Политическа партия просто си потегля от тях.

Политическа партия още от ареста на Борисов, Горанов и Арнаудова се нарежда изрично като анти ГЕРБ партия (с мотото): „ Ние няма да позволим на модела „ ГЕРБ “ да се върне на власт “. И това им докара един напълно не неприятен резултат през октомври.

Когато си оформил политически образ към това, че си против ГЕРБ, обединението с ГЕРБ автоматизирано лишава голяма част от електората ти от претекст да гласоподава за теб.

Защо политическата цена е прекомерно висока и във вид №2 за ГЕРБ? По простата причина, че сходна Хартиена коалиция ще бъде непопулярна, гласоподавателите на ГЕРБ няма да имат кой знае каква благосклонност към сходен акт. Подобна коалиция ще посрещне тежка икономическа обстановка.

След като се образува това държавно управление, в края на октомври 2023 година, ще се проведат избори за локална власт. Представете си ГЕРБ в коалиция с Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи в комплицираната социално-икономическа обстановка, в която се намираме. Това значи ГЕРБ да подари локалния избор или огромна част от огромните регионални градове на „ Продължаваме промяната “ и на „ Демократична България “. А локалната власт е фундаментът на всяка партия и подсигурява нейното оцеляване в средносрочен проект ".

Какво ще се промени през март

" Ако се организира предварителен парламентарен избор през март, обстановката евентуално ще бъде друга - твърди Ганев. - Общественият напън за сформиране на кабинет ще бъде доста по-силен, в сравнение с сега. Самите червени линии, които сега се слагат от партиите, евентуално ще поизбледнеят малко и електоратите на партиите няма да бъдат толкоз сериозни към управленията им никога да не влизат в коалиция с избрани обединения. Не споделям, че това наложително ще докара до постоянен кабинет в избрана настройка. Просто след още едни избори политическата обстановка ще се смени. "

Защо и Политическа партия, и ГЕРБ мъчно намират разговор между тях?

" В България сякаш се оформи едно ново опълчване – на по-консервативна и по-прогресивна политическа мощ. Не сме били очевидци на такова през последните 20 години.

За Политическа партия на последните избори гласоподаваха хора, които са по-скоро живеещи в столицата, с малко по-високи приходи и обучение, с по-прогресивни хрумвания, по-млади, до момента в който за ГЕРБ гласоподават повече хора от междинната възраст и по-възрастни, в по-малките градове, които са по-консервативни. Да желаеме от тези хора неотложно да се съюзят би било мъчно за тях.

В България Политическа партия ясно се нарежда като нещо по-либерално, по-прогресивно, за което гласоподават такива хора. ГЕРБ наподобява нещо по-национално, по-консервативно. "

Нормализация

Това е форма на нормализация на нашия политически живот, разяснява политологът и подсети, че през първите 20 години от началото на демократичните промени в България през 1989 година младежите гласоподаваха за десницата, а по-възрастните – за левицата.

В същото време, означи той, левицата е призована да бъде по-прогресивната, да обръща внимание на тези хрумвания, които са по-характерните за младите. В Западна Европа, по този начин наречените консолидирани демокрации, това е било по този начин. За него това също е дълбока причина за това тези две обединения по-трудно „ да мелят брашно дружно “.

Ново ляво?

Попитан за заявката за нова лява групировка, формирана от напускали Българска социалистическа партия през годините хора, той отвърна:

" Ако има някакво ново ляво, то това сигурно доста повече е Политическа партия, в сравнение с този опит за реабилитация на кръгове в Българска социалистическа партия. Това не е ново ляво, а по-скоро опит за консолидация на остарялото ляво, което напълно ясно вижда, че изпада от колелото на историята. Това е техен опит да образуват това ляво, да спрат тези процеси, да се опитат да се върнат в играта. Това е извънредно мъчно да се направи.

Не споделям, че смяна в Българска социалистическа партия няма да докара по-висок резултат на избори, само че Българска социалистическа партия през 2021 година изгуби нещо извънредно значимо, което ми се коства, че мъчно може да върне в миналото – това, че Българска социалистическа партия в продължение на 30 години, от 1990 до 2021 година, беше завоювала статута на алтернативата. Докато Борисов управляваше, Българска социалистическа партия успяваше да опази този статут: „ Ние сме твърда опция на ГЕРБ. Гласувайте за нас, с цел да не е Бойко Борисов на власт “.

В интерес на истината, огромна част от хората, които откровено не харесваха Борисов и неговото ръководство, гласоподаваха за Българска социалистическа партия по простата причина, че „ ние ще гласуваме за този, който е против Борисов “. Ето този статут през 2021 година Българска социалистическа партия го загуби изцяло, тъй като се видя, че друга партия – в началото Има Такъв Народ, след това Политическа партия – може да бъде действителна опция на ГЕРБ. Този статут Българска социалистическа партия мъчно ще си го върне. "

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !    
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР