Няма да бъдат допуснати посредници при ремонта на МиГ-овете, заяви

...
Няма да бъдат допуснати посредници при ремонта на МиГ-овете, заяви
Коментари Харесай

Красимир Каракачанов нямало да допусне посредници при ремонта на МиГ-овете

Няма да бъдат позволени медиатори при ремонта на МиГ-овете, съобщи в утринния блок на Българска национална телевизия министърът на защитата Красимир Каракачанов. Процедурата по възлагане на ремонта и поддръжката на бойните самолети МиГ-29 беше прекъсната поради обжалване от страна на украинска държавна компания.

" Посредници по договорката за изтребителите няма да вкарам. Ще има директно договаряне с компанията " РСК - МиГ ". Оттук нататък каквито и номера да вършат, няма да минат ", съобщи Каракачанов.

По думите му има закони, които могат да спрат всяка социална поръчка и даде образец тази за храната в армията. Той счита, че би трябвало да бъде изменен Законът за публичните поръчки, изключително когато става въпрос за национална сигурност.

Според Каракачанов България, тъй като е разрешила всеки да апелира. " Жалбата до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за ремонта на МиГ-овете е подписана от някакъв човек, само че без документ, че той има право да го прави. Също по този начин няма превод на компанията, каквото е условието по закон. Но даже с сходни недостатъци, съзнателно позволени, Комисия за защита на конкуренцията е длъжна да даде 3 работни дни на молителя да си изправи документите. Тези три дни завършват на 2 януари, по този начин Министерството на защитата не може да употребява отпуснатите от Министерския съвет 19 млн. лева ", разяснява Каракачанов и предвижда, че сагата ще завърши доникъде на февруари.

" Не могат да ми извиват ръцете. При сходни случаи се нахъсвам още повече ", акцентира той.

Каракачанов разяснява и проблема с ремонта на самолетите " Спартан " с обяснението, че процедурата е напълно според от италианската компания реализатор, по силата на контракти от 2004-2005 година. След Нова година и военнотранспортните самолети " Спартан ", които се употребяват и за медицински полети, ще бъдат приземени поради изминал контракт за поддръжка.

" Служебното държавно управление е направило опит да се контракти. Получили са оферта, която им се е сторила висока. Изтича им мандатът - ние продължихме. И успяхме да понижим тази сума, която се предлага. Много елементарно е да се съгласиш с първата оферта, която ти създадат, единствено че вие на следващия ден ще ме попитате, пък може и прокурор, за какво съм се съгласил при такива високи цени ", обясни министърът на защитата.

Единственият претендент за построяването на нов военен транспортен съд за военноморските сили се отхвърли. Според министъра на защитата повода е, че когато през юни 2016 година е гласуван планът в Народното събрание и сумата от 820 млн. лева без Данък добавена стойност. По думите му действителната сума е със 164 млн. лева по-ниска. При тези условия се отхвърлиха непознатите компании, а единствената българска компания - в процеса на сключване на контракта ", разяснява Каракачанов.

Той сподели още, че точката за втори въжен превоз на Банско би трябвало да бъде импортирана от министъра на околната среда Нено Димов в дневния ред на държавното съвещание. " Проблемът с Банско би трябвало да бъде решен в интерес на хората и в изгодата на стопанската система. Заради ината на една група хора, които пречат на икономическото развиване, с този рекет би трябвало да се завърши ", заявява той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР