Няма да бъда ничия екологична бухалка. Mоля ДПС и Да,

...
Няма да бъда ничия екологична бухалка. Mоля ДПС и Да,
Коментари Харесай

Емил Димитров към ДПС и Да, България: МОСВ не е екологична бухалка

Няма да бъда ничия екологична бухалка. Mоля Движение за права и свободи и " Да, България " да не се пробват да употребяват Министерство на околната среда и водите за свои цели. Това сподели министърът на околната среда и водите Емил Димитров по време на петъчния парламентарен надзор във връзка със поръчката на Движение за права и свободи да сезира Прокуратурата за " Колокита ".

" Явно изборната акция стартира. " Да България " акостираха на плажа в Росенец. Какво реализираха: звук, рейтинг и електорат. Постигна и втърдяване на Движение за права и свободи за изборите. Едните демонстрираха, че са живи, а другите, че са подготвени. Какво обаче не реализираха? Достъп до плажа. В момента едни си вървят с лодки, а тези хора, които бяха притежателите на парцели в Росенец, бяха подготвили и място за път. Гражданите изгубиха, партиите завоюваха. Днес Движение за права и свободи ни пита за предпазена околност в политиката. Николов, Прокопиев, къде живеели. Защо не акостирахте и вие с една лодка. Воювате между тях за пред света и взаимно си оправяте рейтингите и си вършиме акция с гратис ефирно време ", уточни Емил Димитров.

По думите му всички по време на изборите вършат малко повече от нужното, с цел да печелят гласове.

Преди няколко дни от Движение за права и свободи насочиха питане към министъра на околната среда и водите Емил Димитров за смяната на проекта за ръководство на предпазена територия „ Колокита “ и застрояването на полуостров Буджака. Въпросът е заложен от народните представители Ерджан Ебатин и Севим Али, оповестяват от Движението.
" Няма да бъда ничия екологична бухалка - апелирам Движение за права и свободи и " Да България " да не се пробват да употребяват Министерство на околната среда и водите за свои цели ", отговори министърът на околната среда Емил Димитров.

Вижте целия текст на въпроса от Движение за права и свободи:

УВАЖАЕМИ Г-Н ДИМИТРОВ,
наскоро излезе информация в медиите, съгласно която в последния ден от ръководството на държавното управление на Иван Костов - 23 юли 2001 година, тогавашният министър на околната среда Евдокия Манева е издала заповед, с която е изменен проектът за ръководство на предпазената територия „ Колокита “, обхващаща целия полуостров Буджака, като с тази заповед се позволява строителството в Зона 2 на предпазената територия, което до тогава е било напълно неразрешено.

В информациите беше пояснено, че полуостровът е предпазена територия от 1970 година и че зона 2 са всички земи на Буджака, а зона 1 са единствено фиордите и скалите по брега. Сега цялата зона 2 е изцяло застроена, а на фиордите, които са изцяло предпазени и попадат в зона 1, към този момент могат да се любуват единствено притежателите на намиращите се там имения, тъй като, съгласно написаното в медиите, всички подробни устройствени проекти на Буджака са били утвърдени без пътеки сред тях и по този начин хората към този момент нямат никакъв достъп до морето, каквото е условието по Закона за устройството на черноморското крайбрежие.

Според изявленията, откакто министър Манева е трансформирала проекта за ръководство на предпазения от 1970 година полуостров, е почнало всеобщо пазаруване на парцели и строителство на първокласни къщи на полуострова, като за

задачата е било основано особено сдружение ДЗЗД „ Групово дело Колокита “, в което са влезнали всички притежатели, застроили по-късно цялата линия.

В публикациите е маркирано, че над Райския залив, непосредствено върху скалите, които са в зона 1 и са обществена държавна благосъстоятелност, са издигнати парцелите на журналиста от вестник " Капитал " Йово Николов, както и на Михаил Заимов и по този метод действително достъпът на хора до залива е преустановен, макар, че плажът там е обществена държавна благосъстоятелност.

Под една от оповестените към материалите фотоси на тясна и стръмна скалиста пътека, водеща към фиордите и плажа на Райския залив, е написано, че по нея се изливат фекални води от къщата, благосъстоятелност на Иво Прокопиев.

В изявленията се отбелязва още, че Буджака е и предпазена зона от екологичната мрежа НАТУРА 2000 съгласно Закона за биологично многообразие по директивата за птиците, само че след всеобщото застрояване там птиците на практика няма къде да гнездят, а от там минава „ Виа Понтика “.

Във връзка с това нашият въпрос към Вас е: правилно ли е, че в последния ден от ръководството на държавното управление на Иван Костов - 23 юли 2001 година, тогавашният министър на околната среда Евдокия Манева е издала заповед, с която е трансформирала проекта за ръководство на предпазената територия „ Колокита “, обхващаща целия полуостров Буджака и с тази заповед е позволено строителството в зона 2 на предпазената територия, което до тогава е било напълно неразрешено - в случай че да, с какви претекстове е изменен проектът за ръководство на предпазена територия „ Колокита “ това законосъобразно ли е направено; нанесени ли са вреди на предпазената околност с тази заповед за изменение на проекта ѝ за ръководство и с разрешаването на застрояването в зона 1 и в случай че да - какви; правилно ли е, че непосредствено върху скалите в зона 1 са парцелите на журналиста от вестник „ Капитал” Йово Николов, а също и на Михаил Заимов и в случай че да - това не е ли в нарушаване на режима на предпазената зона, способените органи на Министерство на околната среда и водите съгласували ли са тези градежи и с тяхното осъществяване не е ли повредена предпазената зона и в случай че да - какви са щетите; установено ли е изтичане на фекални води от къщата на Иво Прокопиев непосредствено по скалистата пътека, водеща към залива и плажа и надлежно към морето и в случай че да - предприемани ли са някакви ограничения до момента и в случай че да - какви, а в случай че не са и Министерство на околната среда и водите не е било осведомено, ще се сезира ли като способена институция и ще направи ли инспекция по отношение на медийните изявления, за които Ви осведомяваме?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР