Няма човек, който да се е родил терорист, но всеки

...
Няма човек, който да се е родил терорист, но всеки
Коментари Харесай

Експерт: Няма човек, който да се е родил терорист, но всеки терорист е минал през радикализация

Няма човек, който да се е родил терорист, само че всеки терорист е минал през радикализация. Много е значимо, в случай че погледнем към България, да не се основава противопоставяве сред разнообразни групи на етническа и верска основа. Към това би трябвало да се огледа доста деликатно с цялата отговорност. Това съобщи Йордан Божилов от Софийски конгрес за сигурност в изявление за Българска национална телевизия.
По думите му от „ появяването на Ал Кайда тероризмът стана световен, отговорът също би трябвало да е световен. "
" Ключовата роля е на самите мюсюлмансски страни. За страдание, радикализацията там продължава, виждаме износ на радикални хрумвания, „ Ислямска страна “ сподели, че този радикализъм няма граници ", добави Божилов.
Експертът добави, че „ европейските общества са уязвими. Много е значимо да преосмислим сигурността, да се влага повече в системите за сигурност, актуалните средства за разбор. Дали опциите на актуалните компютри не разрешават да се пресметна шансът за вероятни атентати? В Барселона е могло да избухнат 120 газови бутилки – по какъв начин е било позволено това?
Защо не са били сложени средства, които да защищават от навлизането на коли? Това е нещо, което би трябвало да се премисли – предварителната защита. Както и да се направи един доста добър разбор на уязвимостите. Необходима е и предварителна защита на радикализацията – да се откри дали това са били общи обществени проблеми, които са ги потискали или група, повлияна от някой към този момент радикализиран. "
Според Божилов европейските страни и Европейски Съюз са създали доста за предварителната защита, има и по-добра съгласуваност. Много по-добре се обменя информация, само че не може да се сложи секи едни човек под наблюдаване.
Експертът предвижда, че техниката и технологиите ще доведат до нови форми на тероризъм – кибертероризъм и дронове.
" За това ми се желае да се премисли отношението ни към сигурността и към службите за сигурност. Ние виждаме експанзия по улицата и неспазване на Закона. Ако се опитаме да преодолеем този негативизъм относо спазването на законите това ще усъвършенства обстановката. България като външна граница би трябвало да премисли отношението си към защитата на границата “, добави още Божилов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР