Няма балон на пазара на имоти в България, заяви пред

...
Няма балон на пазара на имоти в България, заяви пред
Коментари Харесай

Експерт: Очаква се спад на сделките с имоти през 2023 г.

Няма балон на пазара на парцели в България, съобщи пред БНР ръководителят на Националното съдружие " Недвижими парцели " Добромир Ганев.

" Цените във всеки един свободен пазар са естествени. Те са такива, каквито допуска главният закон на пазара - търсенето и предлагането ".

Този закон работи и на бългаския пазар, безапелационен е той и добави: " Това е един от най-конкурентните пазари. На него вземат участие доста институционални играчи. Пазарът е изцяло логически и естествен ".

Очакванията на Ганев за идната година са за по-балансиран пазар, на който всеки от участниците да има повече време и благоприятни условия да разиска своите благоприятни условия и да вземе вярното решение за своето семейство.

Той дефинира като митове това, че цените на парцелите у нас са на същите нива като тези в столиците на най-развитите стопански системи в Европа.

" Ние сме на последно място от Балканския полуостров по цени. Това са митове в обществените пространства, които не са потвърдени ".

По думите му в последните години е имало наслагване на доста фактори, които са затвърдили високия интерес към жилищния пазар и то освен в България.

Очакванията за 2023 година са покупко-продажбите да намалеят, означи Добромир Ганев:

" Очакваме изстудяване, чакаме балансиране, чакаме по-разумен пазар. /.../ Първо би трябвало да приказваме за спад на растежите. През 2022 година имахме връх на жилищните показатели на цените - с към 15-16% растеж във второто тримесечие по отношение на същия интервал на предходната година.

 

Очакваме първо спад на растежите - евентуално от 15 ще паднат на под 10%. Вероятно още в първото тримесечие на тази година ще забележим в някои градове и спадове както в покупко-продажбите, по този начин и на цените, само че това надали ще важи за всички региони на страната ".

Специалистът предизвести потребителите да бъдат деликатни с покупките на зелено.

" Рисковете не са доста огромни за нашия бранш, само че все пак би трябвало да бъдем деликатни ", сподели в умозаключение Ганев.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР