Няма българин, който да не знае, кой е акад. Светлин

...
Няма българин, който да не знае, кой е акад. Светлин
Коментари Харесай

Георг Спартански: Празноти като тази след загубата на акад. Светлин Русев не се запълват...

„ Няма българин, който да не знае, кой е акад. Светлин Русев и ние се гордеем, че той е наш съгражданин.

Академик Светлин Русев направи голям жест към Плевен и Община Плевен. Неговата дарителска сбирка Дарение „ Колекция Светлин Русев “ се намира в центъра на Плевен – до Водната каскада и там са събрани няколко стотин творби на наши и международни художници скулптори - неща, които биха правили чест на всяка международна изложба.

Това е един храм на културата в Плевен, който с изключение на директното си предопределение като изложбена зала, показваща тези стотици творби, дарени ни от акад. Светлин Русев, е място в което се организират голям брой културни мероприятия “.

Това сподели пред публицисти, кметът на Плевен Георг Спартански във връзка 90-годишнината от рождението на акад. Светлин Русев, която се отбелязва тържествено в Плевен, ден преди рождената дата на огромния български създател - 14-ти юни.

„ Светлин Русев постоянно ще има място в паметта и сърцата на плевенчани. Днес ще отбележим 90 години от неговото рождение, а ние към момента не можем да свикнем с това, че той ни напусна преди няколко години.

Ние бяхме привикнали с неговата изключителна интензивност – той беше прочут със своя работохолизъм. Имаше все нови и нови хрумвания за българската просвета и изключително живописта. Не беше непознат и на политическия живот и имаше своите метафизичен размишления за нещата – за България и за творчеството.

Акад. Русев беше човек с голяма душевна просвета. С него беше наслаждение да общуваш и можеше да научиш извънредно доста.

Такива празноти в публичния живот и в региона на изкуството не се запълват... “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР