Някой знае ли какво е?, пита мъж от Сливен в

...
Някой знае ли какво е?, пита мъж от Сливен в
Коментари Харесай

Митично същество, муха на аварийни или светулка, пуснала дълги светлини. Какво е? СНИМКИ

Някой знае ли какво е?, пита мъж от Сливен в Мрежата и разгласява фотоси на светещо насекомо, наподобяващо доста на червей. Въпросът му много развесели аудиторията, която се втурна да гадае:

" Това е митично създание от гръцката митология, прислужник на Посейдон! Когато ВиК Сливен стопират водата, това митично създание се явява като предвестител. ВиК нямат табиет да оповестяват или да съблюдават периоди. Да живей Посейдон! "

" Муха на спешни ".

" Бъдещата храна на Европа. "

" Протеин е ".

Разбира се, с изключение на майтапчийските отговори има и такива, които дават напълно съществени и същински познания:

" Това е женска светулка. Тя не лети и е по-едра от мъжките, които летят и обикновенно сме привикнали да виждаме. "

" Женска светулка. Свети непрекъснато и притегля мъжките, които летят, с цел да я оплодят. "

GlasNews си направи труда да отвори Уикипедия и ето какво открихме там:

Светулките са инсекти от разред Coleoptera. Те излъчват светлина, с цел да притеглят сътрудници или да ловуват. Светещи органи имат мъжките, женските човеци и ларвите. Мъжките имат добре развити крила и доближават до дължина 4,5 cm. Безкрилите червейовидни женски доближават до 4,8 cm. Ларвите наподобяват на тях. 

Светещите органи са ситуирани най-често в задната част на коремчето на светулките. Самото светене се прави посредством окислителен химичен развой, при който 98% от употребяваната сила се трансформира в светлина.

Светулките са най-активни през месеците юни и юли. Срещат се из цяла Европа. Те живеят в храсталаците, ливадите и най-много по хълмовете. Женската светулка няма крила и наподобява доста на червей. Нощем тя изпълзява от дупката, в която се крие денем, и увисва на някое стръкче или лист. Свива глава и повдига края на коремчето си, което стартира да свети, с цел да притегли мъжкия.

Така че... отговаряме на сливналията: Това на фотосите е " Женска светулка, пуснала дълги светлини да стопира мъжките ". 

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР