Някой отбелязва, че времето е лошо. След което се извинява

...
Някой отбелязва, че времето е лошо. След което се извинява
Коментари Харесай

Думите, които веднага издават ниско самочувствие

Някой отбелязва, че времето е неприятно. След което се извинява на събеседниците си, че приказва за времето. След което сепнато споделя, че единствено отегчава хората. Очевидно е, че индивидът има проблем със самочувствието.Човек с ниска самокритика непрекъснато употребява в речта си избрани думи и изречения.

Но има сигнали, които не са по този начин явни. Дори за нас самите. Ето 10 изречения, които неотложно издават ниско самочувствие:

Извинявате се по няколко пъти дневно

Случвало ли вие се е да се блъснете в някого и той да ви се извини? Според проучвания на Self-Esteem Institute това демонстрира проблеми със самочувствието, което кара човек откровено да има вяра, че в случай че нещо се обърка, виновността е негова. Какво да вършим? Ако имате сходен проблем, след всеки случай, в който ви идва от вътрешната страна да се извините, анализирайте обстановката: в действителност ли сте създали нещо неприятно, за което да се извинявате?

Беше просто шанс

Някои хора, които са постигнали явен триумф в живота, дават отговор на всички похвали с „ Просто имах шанс “ или „ Просто по този начин се случи “. Те се преструват, че просто са имали шанс, пренебрегвайки всички старания, които са положили, с цел да реализиран резултата. В научната литература този феномен е прочут като ирационално себеизявление.

Какво да създадем? Признайте, че сте страхотни, демон да го вземе! И когато някой ви похвали, кажете „ Благодаря! “, вместо да се извинявате.

Чудя се какво ли си мислят за мен

Според учени от Университета на Ню Хемпшир, Съединени американски щати хората с ниско самочувствие са доста по-загрижени за мнението на близките и не могат да понасят спорове. Те избират просто да търпят хора, които се държат зле с тях, в сравнение с да влизат в разногласия и да обясняват взаимоотношенията си.

Какво да извършите? В този случай би трябвало да осъзнаете, че множеството хора са загрижени главно и напълно за себе си. Как хората ни възприемат има повече общо с тях, в сравнение с с нас. Може да ни харесат или не, единствено тъй като сме задействали асоциация в съзнанието си и им подсещаме за някой от предишното. Това няма нищо общо с нас. Приемете, че хората ще си мислят каквото си мислят, без значение от дейностите ви. Изхвърлете тези, които се държат зле с вас, като баласт от борда. Ще видите по какъв начин ще ви олекне.

Отивам да подремна

Според Маргарита Тартаковски, един от редакторите на Psych Central, ниското самочувствие има освен поведенчески, само че и физически странични резултати, като отмалялост и непрекъсната необяснима унесеност. Това е метод човек да избегне проблемите и паниките.

Какво да извършите? Най-добре е да се прегледате за здравословни проблеми, които може да са причина за тази непрекъсната отмалялост, и в случай че няма такива, да се обърнете към терапевт, който да ви помогне да се справите с тревогата и да намерите друго занятие, което да замества дрямката.

Не знам какво да избера

Ако мъчно избирате облекла или ястия в ресторанта, би трябвало да помислите за вашето самочувствие. Хората с ниско самочувствие не могат бързо да създадат най-простите решения и постоянно трансформират мнението си.

Какво да извършите? Разберете, че животът може да бъде доста по-лесен и занимателен. Малките решения няма да го трансформират, само че ще спестите време и нерви.

Аз просто…

Някои хора непрестанно се пазят, даже без явни аргументи. Те могат да интерпретират всяка фраза, даже и комплимента, като упрек или рецензия. По някаква причина стартират да се изясняват и оправдават, отговаряйки с „ Аз просто… “.

Например – „ Изглеждаш необикновено! “ – „ А това е просто роклята на сестра ми “, като че ли оправдават хубостта си.

Какво би трябвало да извършите? Трябва ясно да разберете какво е това, което преди малко сте чули – хвалба, комплимент, рецензия или просто въпрос – и да отговорите по подобаващ метод: с признателност към положителното, с въпрос или пояснение към неприятното. Но не и с опрощение.

Подценяващи думи за себе си

Някои хора с ниско самочувствие непрестанно се подиграват на себе си и се пробват с думи, които ги подценяват. Тъй като имат възприятието, че другите непрекъснато обръщат внимание на техните дефекти, е по-добре да бъдат иронични към тях. Например „ оф, какъв съм тъпчо “, или „ стъкмих там нещо “, вместо „ подготвих ястие “, „ написах текст “, „ поправих ти казанчето в банята “.

Какво да извършите? Ако не привлечете вниманието си към минусите си, другите най-вероятно няма да ги виждат.

Най-вероятно, може да бъркам, само че ми се коства, че…

Постоянната приложимост на изрази като „ един тип “, „ в случай че не бъркам “, „ най-вероятно “, „ коства ми се “ и така нататък е опрощение, че това, което мислите, може да се окаже неправилно. (Това не се отнася за тези хора, които са уверени, че тяхното мнение е само вярно и акцентират целеустремено, че може да не е по този начин, с цел да избегнат изблика на отвращение от близките.)

Какво да създадем? Започнете да контролирате думите си, като имате поради, че ничии мисли не могат да бъдат 100% правилни.

Всички считат по този начин

Съждения като „ Всички вършат по този начин “, „ Повечето хора мислят по този начин “, „ Всички желаят това “ демонстрират боязън от персонално мнение и следване на публичните стандарти.

Какво да извършите? Само образуваното персонално мнение прави индивида персона. Уважавайте в себе си нещата, които ви разграничават от близките, вместо да се пробвате да ги скриете.

Мислех, че не е по този начин, само че се съгласявам

Виждали ли сте хора, които, даже в професионалната си област, се съгласяват с мнението на по-малко способени, само че по-харизматични хора? Те в никакъв случай не спорят и елементарно се съгласяват. Това не е „ лек темперамент “, а патогенен боязън от неуспех и разследване от неправилно родителско отношение. Родителите не са разрешавали детето да показва мнението си, смятайки го за „ излишно “.

Какво да създадем? Опитайте да се отърсите от чувството, че мнението на другите постоянно тежи повече от вашето и че хората ще ви намразят, в случай че не се съгласите с тях. Нямате потребност от утвърждението на всички. Нека някои ви ненавиждат. Други ще ви почитат повече поради това, че заставате зад думите си.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР