Някой е забранил да се извършва одит на колегите на

...
Някой е забранил да се извършва одит на колегите на
Коментари Харесай

БАБХ и МЗХ дават на прокуратурата резултати от одит за нарушения на "Капитан Андреево"

Някой е забранил да се прави одит на сътрудниците на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево ", заяви на конференция през днешния ден шефът на БАБХ Христо Даскалов, който дружно със зам.-министърът на земеделието Иван Христанов, показа резултатите от инспекциите на фитосанитарния, здравния и ветеринарния надзор на граничния пункт.

От 2013 година до днешна дата не е юридически одит на сътрудниците на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево ", някой е забранил. В рамките на 4 дни беше изработен одит от задача, изпратена от Европейската комисия. Предварителният отчет към този момент е при нас, анонсира първоначално шефът на Българската организация по сигурност на храните.

По думите му има установени нарушавания на всички 6 обекта, предоставени на БАБХ, с цел да реализира формален надзор на всички влизащи в България храни. Те са били чартърен през последните 10 години на тази и на миналата компания и не може това да бъде приписано на БАБХ. Трябва да се направи цялостен главен ремонт на новопостроени здания, акцентира той.

„ Има смяна на предназначението на някои здания, което може да докара до прекъсване на контрола във връзка с някои артикули - фуражи. Тази постройка е офис на предходната и на сегашната фирма-наемателка ", съобщи още проф. Даскалов и добави, че има установени нарушавания и във връзка с фитосанитарния надзор.

Заместник-министърът на земеделието Иван Христанов заяви, че сигнали за нарушаванията ще бъдат подадени до способените органи - ГДБОП и Прокуратурата.

Той е безапелационен, че липсват причини и аргументи пунктът да бъде предан чартърен на една компания, както и че ръководството през последните 10 години е обвързвано с едно и също лице от подземния свят на България.

Трима някогашни държавни служители бяха застрашени, на най-малко двама души бяха препоръчани подкупи, с цел да се откажат. Заплахите не престават и до ден-днешен. Трима инспектори не пристигнаха на работа като си пусната болнични безусловно вечерта преди започване на одита. Имаме сигнали, че те и техните фамилии са били застрашени, съобщи Христанов. Той акцентира, че са сезирани способените органи.

„ Въпросната компания отхвърля да освободи помещението на БАБХ на границата ", изясни той и посочи, че става въпрос за „ Евролаб ". След няколко дни и седмици ние няма да можем да ги спрем, тъй като няма да можем да бъдем на съответните постове, сподели той и добави, че някои от хората чакат остарялата власт да се върне, с цел да продължат закононарушенията.

Привлякохме екип от аналитици и установихме смущаващи нарушавания във връзка с лабораторния надзор - партиди със повишено съществуване на пестициди, показа Христанов. „ От януари 2020 година до ноември 2021 година лабораторията е записана повече проучвания в сравнение с механически е способна да извърши ", сподели още замистник-министърът на земеделието, като данните ще бъдат показани на следващия ден да прокуратурата. „ Честотата на отхвърлените проби е с 350% по-висока ", сподели още той.

Източник:БГНЕС

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР