Някой да е чувал агент на бившата Държавна сигурност“ /ДС/

...
Някой да е чувал агент на бившата Държавна сигурност“ /ДС/
Коментари Харесай

Евгений Кънев: Някой да е чувал ДС агент да е бил преследван от прокуратурата?!

Някой да е чувал сътрудник на някогашната „ Държавна сигурност “ /ДС/ да е бил преследван от прокуратурата ? Този въпрос зададе в собствен коментар в обществената мрежа Фейсбук. Публикуваме го без редакторска интервенция:

„ Доста хора се оплакват, че си губим традициите като превъзходно оправдание за миграцията към някакъв тайнствен бг консерватизъм взел на мушка попълзновенията на международния демократизъм.

Все отново не биха отрекли, че една традиция е в действителност жива – страната да тачи и награждава с най-високите си награди някогашните сътрудници на Държавна сигурност. Или най-малкото – публичната сякаш Българска национална телевизия да им прави цели часови излъчвания в символ на благодарност. А от време на време откакто се споминат – даже улици кръщават и монументи издигат.

Разбира се – публично не тъй като са били в Държавна сигурност. А тъй като са оставили “ярка диря ” в своето занятие – премълчавайки точно ролята на Държавна сигурност за техния триумф.
За това си мислих във връзка кончината на един и юбилея на различен ТВ деец през предходната седмица – чиито ликове преливаха от екрана. Така както беше в края на живковизма – създавайки заблуда за някаква смяна. Че дори и митове сътвориха с някакво тяхно уволняване сякаш за непокорство.

Ако отидем обратно ще си спомним и за какви ли не публични деятели – писатели, историци, културолози, които изключително алените президенти Първанов и Радев не пропускаха да наградят с най-високите държавни оценки. Ако не си спомняте – даже изпълнителят на мафиотския Преход Доган беше награден. По едно съвпадане – с тежка Държавна сигурност биография.

Там е работата, че добре помня тези времена. И не поради ЕГН, а поради това, че мои близки на висока социална позиция тогава бяха повярвали в Перестройката и Гласността и откровено работеха за нея. Но не им се размина единствено с едно уволняване. А същата прокуратура – единствено че с други имена – ги преследваше до дупка с предписание персонално от идеолога в Политбюро Йордан Йотов да бъдат безусловно наказани и хвърлени в пандиза.

А някой да е чувал Държавна сигурност сътрудник да е бил преследван от прокуратура?

Някой чувал ли е за държавните награди на Радой Ралин, Борис Христов, Константин Павлов…? Едни от най-големите ни поети.

А някой помни ли Георги Господинов да е бил награждаван в България, с изключение на със международни награди…ИТН.

Вероятно – тъй като не са от тяхната кръвна група. Преди кърваво червена; през днешния ден мрачно кафява.

35 години след края на комунизма. Уж. “

Какво се поставя на почиващите и работещите към 22 септември?

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР