Няколкостотин случая на хепатит с неизвестен проиход при деца вече

...
Няколкостотин случая на хепатит с неизвестен проиход при деца вече
Коментари Харесай

Д-р Здравков: Имаме съмнителни проби на неизвестния хепатит

Няколкостотин случая на хепатит с незнаен проиход при деца към този момент са докладвани в международен мащаб. Те са регистрирани в 22 страни, немалка част от които - в Европа. В студиото на "Денят стартира " детайлности за инфекцията даде доктор Благомир Здравков - изпълнителен шеф на СБАЛ по детски заболявания "Иван Митев " в София.

В България също има съмнителни проби, които следва да бъдат оповестени. В международен мащаб случаите са към 500 и по тази причина не би трябвало да се основава суматоха, прикани лекарят.

"Беше разпоредено да докладваме случаите, отговарящи на критериите за подобен вид хепатит, от началото на тази година сме ги докладвали и евентуално здравните управляващи ще дадат систематизирана статистика в скоро време. Има суспектни случаи ", сподели доктор Здравков.

Различните системи за докладване в страните вършат по-трудна задачата да се направи обща картина.

"Все още не са ясни аргументите, само че като всеки нововъзникнал проблем в опазването на здравето и, по-специално, във връзка с диагностиката, към този момент има работни хипотези. Още от края на предходната година сътрудниците от Съединени американски щати са докладвали за всеки случай. Най-голям брой случаи е докладван във Англия. Положителното е, че съгласно последните им отчети че пикът на този хепатит към този момент е минал и се чака да спада от ден на ден ", изясни доктор Здравков.

Една от хипотезите за повята на този хепатит е, че част от пациентите са били с позитивни проби на аденовирусна зараза и и в следствие се е наслагал повече от един патологичен извършител. Друга работна догадка, за която доста екипи са се обединили е, че има причина този тип хепатит да се е развил около варианта Омикрон на ковид.

По думите на доктор Здравков му вирусът визира най-много децата поради имунната им система, както и поради общия спад на имунната система на хората след локдауните.

"Детската имунна система е доста по-различна от тази на възрастните. Т.е, предпоставката е самата физиология на детския организъм. също така - говореше се, че във времето на локдауните прекомерното предотвратяване и след това внезапната анулация на ограниченията дава една по-изострена реакция на организма "

Ваксинацията против коронавирус изрично се отхвърля като причина за хепатита, акцентира лекарят.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР