Няколко висши политици в Иран, които поддържат умерена и реформистка

...
Няколко висши политици в Иран, които поддържат умерена и реформистка
Коментари Харесай

Висши политици в Иран искат премахване на нравствената полиция

Няколко висши политици в Иран, които поддържат умерена и реформистка политика, към този момент показват по-голяма непосредственост спрямо протестиращите и желаят преразглеждане на съществуването на нравствената полиция и на закона за наложителния хиджаб.

Отказът на висшия водач Али Хаменей да отстъпи във връзка с хиджаба евентуално ще докара до разединение измежду политическия хайлайф, гласи оценката на американския мозъчен тръст Институт за проучване на войната (ISW).

Пенсионираният военачалник от Иранската революционна армия (КСИР) Хосейн Алаи изрази съпричастност към някои недоволства на протестиращите и предложи унищожаване на моралния патрул на 18 октомври. Изказването на Алаи последва думите на няколко умерени политици, които заеха сходна позиция през последните дни. Трима реформатори поотделно предложиха промени за справяне с публичното неодобрение на 17 октомври.

А някогашният ръководител на Народното събрание Али Лариджани съобщи, че Командването на правоприлагащите органи (КОП) и организацията " Басидж " (една от съставните елементи на Революционната гвардия) не би трябвало да дават отговор за използването на закона за наложителния хиджаб.

През 2012 година Алаи разгласява писмо, в което подлагаше на критика режима и Хаменей за потискането на Зеленото придвижване от 2009 година Тогава високопоставени командири от КСИР осъдиха дейностите му и влязоха в дома му, с цел да обсъдят писмото. Ръководството на Революционната армия видимо убеди Алаи да спре да подлага на критика обществено режима, само че последните му изявления сочат, че той още веднъж се откъсва от политическите среди и службите за сигурност.

Али Хаменей към този момент не е посочил никакви признаци, че ще отстрани условието за носене на хиджаб от страна на иранките, нито че ще направи някаква отстъпка, а вместо това заема твърда позиция във връзка с митингите.

Припомняме, че всеобщите демонстрации против режима в Техеран започнаха в средата на септември, откакто нравствената полиция задържа 22-годишната кюрдка Махса Амини заради „ повърхностно подложен хиджаб “. Тя умря 3 дни по-късно, откакто бе в кома, като фамилията ѝ показва ликвидиране от страна на управляващите след нечовечен побой против Амини. Режимът отхвърля тези изказвания и декларира, че кюрдката е умряла в резултат на „ главно заболяване “. Оттогава насам лозунгът " Смърт за диктатора " изпълва улиците в десетки градове, а дамите горят забрадките си.

Вчера митинги се организираха в минимум 9 града, ситуирани в 8 провинции. Стотици гимназисти и студенти от Кереч, Табриз, Сенендедж, Бабол и Техеран излязоха на улиците и в кампусите на университетите. Имаше коктейли „ Молотов “ и огън, както и обиди, ориентирани към управляващите, написа ISW.

Междувременно стачките на служащите обгърнаха нови региони и стопански браншове. Демонстрациите в бранша, обвързван с природния газ и нефтохимията, набраха скорост в седем предприятия в провинциите Бушер, Хормозган и Хузестан в югозападен Иран. Работниците от стоманодобивния бранш в провинция Фарс и тези от цех за гуми в Техеран започнаха стачки на 17 октомври.

Продължаващите репресии демонстрират какъв брой мощно режимът е почнал да употребява съвременни технологии за налагане на обществен надзор, прибавят още анализаторите. На 18 октомври " Уолстрийт Джърнъл " заяви, че режимът употребява дронове за наблюдаване на митингите, както и публични камери и услуги за доставка на храна, с цел да наблюдава и разпознава протестиращите. Режимът създава технологии като изкуствен интелект, лицево различаване и народен интранет (вътрешна мрежа), с цел да разпознава и следи дисиденти и да откри по-голям надзор върху осведомителното пространство.

Междувременно в персийскоезичен Telegram-канал бяха оповестени указания по какъв начин протестиращите да употребяват револвери. В други сметки се твърди, че те са иззели оръжия от чиновници по сигурността.

Има и нови индикации, че Иран може да нападне Саудитска Арабия като ответна мярка за хипотетичната роля на Рияд в подклаждането на митингите. На 18 октомври ирански медии разпространиха закани на локални публични лица против Саудитска Арабия. Притежаваният от ливанската Хизбула вестник Al Ahed News препубликува изказване на командира на КСИР генерал-майор Хосейн Салами, в което той упреква саудитската страна, че е предизвикала протести против режима. Иракски прокси канал в Telegram разгласява сходна опасност от иранския министър на вътрешните работи - бригаден военачалник Ахмад Вахиди, който предизвестява, че дейностите, засягащи иранската вътрешна сигурност, също ще " застрашат сигурността на целия Персийски залив ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР