Няколко теми, които са важни за България ще обсъдим на

...
Няколко теми, които са важни за България ще обсъдим на
Коментари Харесай

Петков: Ще искам ЕС да ни подкрепи финансово, за да помогнем на бежанците от Украйна

Няколко тематики, които са значими за България ще обсъдим на неофициалната среща на държавните и държавните ръководители на страните членки на Европейски Съюз, която се организира във Версай, Франция. Това сподели министър-председателят Кирил Петков преди срещата.

"Първото е да забележим, че има обща поддръжка за хората, които бягат от войната в Украйна. Това би трябвало да стане на европейско равнище, не може всяка страна независимо да хваща всички тези разноски и сама да се бори. Аз ще желая европейските сътрудници да ни поддържат финансово, най-много страните, които сме по-близо до спора ", съобщи той.

"Аз нямам доверие, че от Русия ще спрат газа, само че аз към този момент заявих, че единствения метод България да се оправи с подобен проблем е да спре експорта на ток в такава рискова обстановка. Хубавото е, че виждам схващане от страна на Европейски Съюз, че единствено в такава рискова обстановка това би било допустимо ", сподели още Петков.

Петков сподели още, че другото нещо, което ще обсъдят е фокусирането върху вложения за различни източници на сила. "Геотермалите са огромна тематика за България, както и новия План за възобновяване и развиване. Надявам се, че ще го придвижим още по-бързо, тъй като е част от независимостта на България от енергийните източници от Русия. Всички разбрахме, че колкото по-бързо имаме самостоятелност, толкоз по-добре за всички. В нашия проект има невиждана инвестиция в акумулатори и слънчеви източници на сила. Още другата седмица считам да посетя и гръцката връзка, от която азерския газ ще влезе по-лесно. "

Петков бе запитан дали България е "за " или "против " общ европейски заем, с който да се отговори на рекордните цени на газа. "Предпочитаме да мислим за незаемни детайли, в случай че може. И България може да си се финансира със заем, тук въпросът е да има опция за някакво непосредствено подкрепяне, в случай че се стигне до там ".

Тук сме всеки да си каже мнението, аз ще не отстъпвам българските ползи, уточни Петков.

Със сигурност мястото на Украйна е да бъде в Европейски Съюз, счита министър председателят. "Въпросът е по кое време и какъв брой бързо спрямо другите страни. Колкото повече се усили Европейски Съюз на изток, толкоз по-голяма е безпасността за страни като нашата и това усилва нашата сигурност ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР