Няколко случая на протест с изгаряне на Корана в Швеция

...
Няколко случая на протест с изгаряне на Корана в Швеция
Коментари Харесай

Ще си изгори ли пръстите Западът? Какво знаем за протестите с горене на Корана в Швеция и Дания

Няколко случая на митинг с изгаряне на Корана в Швеция и Дания разпалват интернационален спор и опасения за риск от тероризъм. Властите подозират външна интервенция с съветска диря и обмислят възбрана на сходни митинги. Това се случва на фона на упованието Турция да пусне Швеция в НАТО. Има ли връзка?

Коранът - свещената книга на мюсюлманите, няколко пъти в последните месеци беше горен и стъпкван в две европейски страни - Швеция и Дания . Акциите бяха декларирани като митинг и независимост на изложение от уредниците им.

Резултатите - гневна реакция на мюсюлманския свят, отзовани посланици от мюсюлмански страни, усилване на антиевропейската изразителност и подклаждане на съветската агитация против Запада.

Законите в двете европейски страни не не разрешават сходни демонстрации, само че това може да се промени - поради опасения на държавните управления, че се основават значими опасности за националната сигурност. Властите подозират " външна интервенция ".

Протестите с изгаряне на Корана зачестиха на фона на кандидатурата на Швеция за участие в НАТО и упованието Турция да даде поддръжка, каквато в началото отхвърляше. Заявка за смяна на позицията на Анкара в интерес на Стокхолм пристигна от президента на Турция Реджеп Ердоган на срещата на върха на Алианса във Вилнюс през юли. Но формалното решение още не е реалност.

Кандидатурата на Швеция за НАТО не се харесва на Русия .

Какво знаем досега?
Протестите и кой стои зад тях
Последната акция с изгаряне на Корана беше осъществена на 31 юли - от двама иракчани християни пред Народното събрание на Швеция. Това беше третата сходна проява през последните седмици и първата, откогато министър председателят на страната предизвести, че тези актове вършат Швеция все по-голяма цел за тероризма.

Двамата мъже - Салуан Момика и Салуан Наджем , ритаха и стъпкаха Корана, преди да възпламенят страниците със запалка. Те настояха свещената книга на исляма да бъде неразрешена в Швеция.

Преди това - на 28 юни, двамата изгориха копие от Корана пред Голямата джамия в Стокхолм в деня на Ейд-ул-Адха . Това е един от най-важните религиозни празници в мюсюлманския календар.

На 20 юли Момика, който желае политическо леговище в Швеция, този път самичък, стъпка Корана и избърса обувките си с иракското знаме пред посолството на Ирак в Стокхолм.

В същото време в датската столица Копенхаген членове на антиислямската група " Датски патриоти " също изгориха копие от Корана пред посолството на Саудитска Арабия .
 Протест на мюсюлмани против изгарянето на Корана

Всичко обаче стартира още през януари, когато крайнодесен деятел от Дания извърши сходен акт пред турското посолство в Стокхолм, след получено позволение за митинг. Това докара до седмици митинги на мюсюлмани, апели за протест на шведските артикули и закъснение на кандидатурата на Швеция за участие в НАТО.

По публични данни 37-годишният в моментна Салуан Момика е дошъл в Швеция през 2018 година, а през 2021 година получил тригодишно позволение за престой в страната.

През 2014 година е основал политическа партия в Ирак - Партията на сирийския либерален съюз, към която е работила въоръжена милиция.

По-късно е открила връзки с други групировки в Ирак, измежду които шиитски мюсюлмански милиции, близки на прилежащ Иран, както и на кюрдски организации с атеистични и комунистическии възгледи.
Хвърлен е в тази акция от радикалната десница
" Хвърлен е в тази акция от радикалната десница. Преди да отиде в Швеция и да потърси краткотрайно леговище, Момика беше един от военните водачи на проиранска шиитска група ", сподели пред БНР иракският публицист Мохамед Халаф , който работи в България и преподава в Софийския университет.

" В иракските медии бяха оповестени негови фотоси с военни облекла и паралелно до водачите на други проирански въоръжени милиции, които сега дефинират политическия курс на страната. Той е упрекнат в закононарушения против сунитите в Ирак ", добави Халаф.

Самият Момика се разказва във Facebook като " мъдрец и публицист " и " свободен безбожник ". Казва, че митингът му показва неговите усеща към религията.

Разрешението за престояване на Момика в Швеция изтича през април 2024 година . А позволение за непрекъснато престояване, което е нужно за натурализация, му е отказано неотдавна. Момика твърди, че е член на дяснопопулистката и националистическа партия " Шведски демократи ". Пред вестник " Афтонбладет " той споделя, че се е включил към нея през 2022 година и желае взе участие в избори с нейните листи.

Ирак упорства Момика да бъде експулсиран от Швеция. В страната има закон против богохулството, който планува до 3 години затвор .
 Момика по време на една от демонстрациите си
В края на юни шведската полиция повдигна обвинявания против мъжа за подбудителство към ненавист. Предстои прокуратурата да се произнесе.
Реакциите и ще си изгори ли Западът пръстите
Акциите на Момика провокираха митинги на мюсюлмани Ирак и доста други страни, в това число в Турция. Последва и остра държавна реакция. Ирак и Иран привикаха посланиците на Швеция. Премиерът и президентът на Ирак остро осъдиха оскверняването на Корана и приканиха страните, в които това се случва, да заемат " по-твърда позиция " и да " спрат тези незаконни практики ".

В същото време иранското държавно управление отхвърли да изпрати нов дипломат в Швеция. Външният министър на Иран Хосейн Амирабдолахян упрекна шведското държавно управление за това, че е обещано позволение за митинга, като означи, че изгарянето се счита изключително обидно в подтекста на мюсюлманското поклонение Хадж.

Той предизвести в Туитър (чието име към този момент е Х): " Западът единствено ще си изгори пръстите! ".

Турският външен министър Хакан Фидан прикани Швеция да предприеме съответни стъпки за попречване на изгарянето на Корана. В телефонен диалог Фидан е декларирал на шведския си сътрудник Тобиас Билстрьом , че продължаването на сходни " подли дейности “ под прикритието на свободата на изложение е недопустимо.
Ще научим арогантните хора на Запад, че оскърбяването на светини на мюсюлманите няма нищо общо със свободата на мненията
Фидан и Билстрьом са разискали и кандидатурата на Швеция за участие в НАТО. Президентът на Турция Реджеп Ердоган сподели наскоро на срещата на Алианса във Вилнюс, че ще даде зелена светлина на Стокхолм, само че такова решение към момента не е взето публично. Сега Ердоган осъди Швеция и Запада като цяло за разрешаването на протестната акция.

" В последна сметка ще научим арогантните хора на Запад, че оскърбяването на светини на мюсюлманите няма нищо общо със свободата на мненията ", предизвести той.

И даде да се разбере, че тези случаи може да повлияят на крайната позиция за участието на Швеция - по думите му неговата страна не може да ратифицира присъединението на Стокхолм към НАТО преди да бъде комплициран завършек на случаите с изгаряне на Корана.

На митингите с изгаряне на Корана реагира цялата Арабска лига. Реагира и главата на Католическата черква папа Франциск .
" Заплахи за вътрешната сигурност "
След серията демонстрации Швеция и Дания незабавно обмислят по едно и също време да забранят обществени подпалвания на свещената ислямска книга, тъй като сходни дейности заплашват публичната сигурност и предизвикат всеобщи митинги в мюсюлманските страни. Шведският министър председател Улф Кристерсон сподели, че тези демонстрации " въвличат Швеция в интернационалните спорове ", по тази причина държи непрекъсната връзка с датската си колежка Мете Фредериксен за въвеждане на такава възбраната.

Предупреждавайки, че заканите за страната са се нараснали, министър председателят сподели, че работи " денонощно ", с цел да реагира на казуса, и че е в стеснен разговор с Организацията за ислямско съдействие (ОИС), която осъди демонстрациите като „ отвратителни актове на експанзия “ и прикани Организация на обединените нации да се намеси.

" Както всички знаят, имаме комплицирана обстановка в региона на сигурността - както в Швеция, по този начин и към нея ", сподели той пред публицисти и назова войната в Украйна и висящата кандидатура на Швеция за НАТО.

Въпреки че Кристерсон изключи радикални промени в законите за свободата на словото, той сподели, че държавното управление му обмисля промени, които биха разрешили на полицията да спре изгарянето на Корана, в случай че съставлява опасност за националната сигурност.

Министърът на правораздаването Гюнар Стрьомер предизвести, че Швеция се е трансформирала в " предпочитана цел " за терористични офанзиви.

В Дания опозицията е срещу въвеждането на забрани.
Руската връзка
Премиерът Кристерсон, който е водач на партията " Умерени " и управлява коалиция на малцинството, зависеща от поддръжката на крайнодясната партия " Шведски демократи ", направи и още едно изявление: " Има и участници, които ни желаят да ни навредят по разнообразни способи, които популяризират подправени облици на Швеция, които са рискови ".

Той упрекна " външни лица ", че се възползват от законите на страната за независимост на изложение и ги употребяват като " сцена за разпространяване на омразни послания ".

Говорителят на Кристерсон отхвърли да посочи самоличността на лицата, които съставляват опасност, само че удостовери, че Русия е " един от няколкото участници, които се пробват да въздействат на Швеция посредством дезинформация ".
Руският роман, който се популяризира за Швеция, може да се пробва да попречи на участието на Швеция в НАТО
Позовавайки се на акциите за дезинформация напролет и предходната година, Кристерсон добави, че " съветският роман, който се популяризира за Швеция ", може да се пробва да попречи на участието на Швеция в НАТО.

В края на януари стана известно, че изгарянето на Корана в Стокхолм от извънредно десния политик и антиислямски подбудител Расмус Палудан , който има двойно датско-шведско поданство, е бил финансиран от публицист, обвързван с медии, подкрепяни от Москва.

Тогава шведските медии оповестиха, че разрешението за проява на стойност 320 шведски крони (31 долара) е било платено от някогашния помощник на финансираната от Кремъл телевизия Russia Today - Чанг Фрик , който в този момент прави медийни клипове за крайнодясната партия " Шведски демократи ". Фрик удостовери, че е платил за разрешението за осъществяване на митинга, само че отхвърли да е желал от някого да изгори Корана.

Самият Фрик обаче е задържан неведнъж за опити да изгори Корана във Франция и Германия и е бил екстрадиран поради това. Той оправдава анексирането на Крим от Русия през 2014 година и съветската кръвопролитна интервенция в Сирия, възхвалява съветската " народна власт " и нападна Съединени американски щати и НАТО.

Междувременно на 2 юли съветският президент Владимир Путин осъди изгарянето на Корана в Стокхолм, като напомни успеха на съветската войска, водена от Петър Велики, над шведите по време на Северната война.

" В Швеция още веднъж изгориха Корана. Петър Велики не им е бил задоволителен за урок ", сподели той, представен от ТАСС. Добавя, че в Русия не може да се " протяга ръка на Корана ", защото това е престъпно закононарушение.

В Швеция и Дания няма закон, който категорично да не разрешава изгарянето или оскверняването на религиозни текстове. Свободата на словото е предпазена от шведската конституция и полицията е длъжна да изреди съответни аргументи, в случай че не позволява организирането на проява. Затова и съдът анулира възбраните за последните митинги.

Законът против езика на омразата обаче не разрешава подстрекателството против групи въз основата на раса, етнос, вяра, полова ориентировка, полова еднаквост.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР