Няколко седмици преди коледната ваканция Европа изглежда е разделена по

...
Няколко седмици преди коледната ваканция Европа изглежда е разделена по
Коментари Харесай

Къде в Европа карането на ски ще бъдe разрешенo по празниците?

Няколко седмици преди коледната почивка Европа наподобява е разграничена по въпроса, каква линия да схване за практикуването на зимни спортове по празниците, съобщи Българска телеграфна агенция.

След като по едно време се стремяха към обща позиция, на фона на пандемията от Ковид-19 всяка от главните наранени страни в последна сметка одобри свои разпореждания.


Франция - отворени ски курорти, само че без седалкови лифтове

Курортите във Франция ще бъдат отворени. Хората обаче ще могат да вършат преходи или да се спускат с шейна, само че не и да карат ски по пистите, защото лифтовете няма да работят - решение на държавното управление, което е остро подложено на критика от туристическия бранш.

Ресторантите също ще бъдат затворени, като във Франция е планувано те да отворят най-рано на 20 януари.

А що се отнася до тези, на които може да им хрумне концепцията да отидат да карат ски в някоя друга страна по празниците, президентът Еманюел Макрон във вторник предизвести: против тях ще бъдат взети " ограничаващи и възпиращи ограничения ".

Премиерът Жан Кастекс сподели в сряда, че се обмисля седемдневна изолираност за завръщащите се от ски почивка в чужбина с надзор на инцидентен принцип по границите с Испания и Швейцария, в случай че съответните префекти преценяват. Попитан за тази опция, представител на швейцарското министерство на опазването на здравето отговори на Франс прес, че " не е подходящо швейцарските управляващи да разясняват решения на френските ".

След диалог с Еманюел Макрон във вторник белгийският министър председател Александер де Кро възприе позиция, сходна с тази на Франция - сподели, че е належащо да има " взаимност сред (европейските) страни " по този въпрос и предизвести, че ще има граничен надзор за белгийците, които отиват да карат ски в чужбина.

Без ски в Германия

Германия, която е ротационен ръководител на Европейския съвет до края на годината, се опита да издейства възбрана за престой в ски курортите до края на януари, само че не съумя да убеди всички свои съседи.

Бавария обаче работи уверено и няма да отвори своите ски зони в края на годината.

" Проблемът явно не е в самото втурване по пистите ", а във " всичко към това, в качванията с въжен превоз, във вечерите след карането на ски ", акцентира министър председателят на немската провинция Маркус Зьодер.

Той възнамерява засилен пътен надзор на границите по Коледа за тези, които отидат на ски почивка в прилежаща Австрия, защото " не е доста комплицирано да се разпознае кой се връща от ски ".

Затварянето на немските курорти е " пагубно " от икономическа позиция, оплака се Матиас Щаух, ръководител на немската федерация на операторите на лифтове.

Австрия и Швейцария оказват опозиция

Австрия, ски дестинация номер едно в Европа и една от най-зависимата от зимния туризъм страна на континента, възнамерява да позволи още веднъж самостоятелните спортове навън, в това число ските, от 24 декември.

Но туристическата инфраструктура, по-специално хотелите, ще остане затворена до 7 януари, заяви в сряда канцлерът Себастиан Курц.

В Швейцария някои ски зони към този момент работят и страната, която не е част от Европейския съюз, има намерение с композиция от санитарни протоколи и стопански наставления да отвори курортите си по празниците.

В България

Курортът Банско, също възнамерява да отвори, в миг, когато страната се сблъсква с внезапно ускорение на епидемията и запълване на потенциала на лечебните заведения.

Италия и Испания възприемат изчаквателна позиция

Италианският министър-председател Джузепе Конте загатваше по едно време концепцията за съгласуваност с Франция и Германия за " общи европейски правила " за ски сезона, само че не съумя да я реализира.

Скоро се чака държавен декрет за нормативната уредба против КОВИД-19 по празниците и съгласно медийни информации той би трябвало да удостовери затварянето на ски пистите и на лифтовете.

Италианският министър на опазването на здравето Роберто Сперанца сподели в четвъртък пред Сената, че е належащо да бъдат " избегнати евентуалните визити на туристическите места, свързани с (карането на) ски ".

Испания има намерение да отвори своите ски курорти, само че следва изискванията да бъдат избрани от централното държавно управление и районните управляващи, съгласно министъра на опазването на здравето Салвадор Иля.

" Ние към този момент все по този начин планираме да отворим на 11 декември. Започна да вали сняг, затова всичко е готово, само че нищо не е несъмнено ", съобщи представител на курорта Бакейра-Берет в Каталуния.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР