Няколко седмици преди изборите в Турция президентът Реджеп Ердоган, е

...
Няколко седмици преди изборите в Турция президентът Реджеп Ердоган, е
Коментари Харесай

Дори Ердоган не е способен да облекчи страдащата турска икономика

Няколко седмици преди изборите в Турция президентът Реджеп Ердоган, е изправен пред най-сложната обстановка от идването си на власт преди 17 години. И главната причина за това е, че турците усещат задълбочаващата се " болежка " от икономическия спад в страната. Това написа в собствен разбор създателят на New York Times Карлота Гал.

" След нескончаем интервал на непостижим напредък, Турция навлиза в криза поради спаднало доверие на вложителите и кредитна рецесия. Фалитите порастват. Безработицата и инфлацията регистрират двуцифрен растеж. Нарасналите цени, особено на пазара на плодове и зеленчуци, се трансфораха в фикс идея ", показва тя.

Авторът счита, че разрастващата се икономическа рецесия сега е един от най-сериозните проблеми за ръководещата Партия на справедливостта и развиването, която се нуждае от мощна поддръжка за локалните избори в края на март.

Гал счита, че Анкара не би могла да се оправи елементарно и бързо с икономическата обстановка в страната.

" Формулата на президента за отменяне на виновността за икономическите проблеми в този момент се комбинира с други, доста по-драстични ограничения - съответно с опита за угнетяване на цените на плодовете и зеленчуците, целящ да резервира поддръжката за ръководещата партия ", споделя специалистът.

Карлота Гал подчертава върху това, че в хода на предизборната акция Ердоган употребява и други тактики.

" Той упреква за повишените цени интрига, идваща от чужбина. Обвинява медиаторите за отдръпването на клиентите. Фокусира се върху опозицията, за която твърди, че е употребява подправени изказвания за икономическите усложнения в страната за акцията си ", показва създателят.

В разбора се споделя още, че до момента в който самият Ердоган е " в сигурност ", неговата партия, подкрепяна основно от работническата класа и консервативните общности в страната, ще би трябвало да се оправи с едни тежки избори. За това приказва и фактът, че известността на Партията на справедливостта и развиването понижава с към 30%.

За Карлота Гал най-важният въпрос за турците остават високите цени на храните и усложненията на селскостопанския бранш.

" Фундаменталният проблем на Турция, обвързван с цените на храните, е земеделската политика ", споделя пред New York Times Ахмет Аталик, който е началник на истанбулската Камара на селскостопанските инженери.

И цифрите потвърждават това - по време на ръководството на Ердоган локалните фермери са се отказали от обработването на близо 30 милиона декара земеделска земя или такава с повърхност, почти колкото тази на цяла Белгия, твърди Гал. Заедно с това броят на записаните фермери е понижен от 2,8 милиона до 2,1 милиона през последните 10 години. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР