Няколко седмици бях в Киев, отчасти като гостуващ сътрудник във

...
Няколко седмици бях в Киев, отчасти като гостуващ сътрудник във
Коментари Харесай

Украйна губи войната – Западът трябва масово да увеличи военната си помощ

Няколко седмици бях в Киев, частично като гостуващ помощник във водещ украински мозъчен концерн Център за трансатлантически разговор. Киев е изумително грациозен и хубав град; европейска столица от висшата лига. Редовните предизвестия за въздушно нахлуване, изпращани на вашия телефон, както и злокобните сирени в стила на Втората международна война, в този момент значително се пренебрегват - макар спорадични ракетни удари, написа за The Conversation Франк Ледуидж, старши учител по военна тактика и право в университета в Портсмут.

Кафенетата и заведенията за хранене са отворени и много заети. Именно в един от последните се срещнах с почитан украински държавен чиновник, който се свърза с мен, изразявайки утвърждение за нещо, което бях споделил в интернационалните медии.

" Знаете, нали, че по това време идната година съветски боец може да седи тъкмо там, където сте вие ", сподели той. " Ние губим тази война. "

Той е прав. Имаше огромни победи при Киев, Чернигов и Харков. Но с неуспехите в Донецк и Луганск, ужасяващото осъзнаване е, че това евентуално ще бъде доста кървава война, която ще продължи години. Крайбрежието на страната е в ръцете на нашествениците и пристанищата й са блокирани. Сериозна икономическа рецесия се задава както в Украйна, по този начин и по-широко. Докато Украйна не печели, тя губи.

Срещата на върха на НАТО предходната седмица съобщи, че ще помогне на държавите-членки " съответно " да дават поддръжка на Украйна, като в същото време признава " характерната обстановка " на всеки член - евентуално характерната обстановка на някои страни, които не желаят да допринесат за защитата на Украйна.

Помощта под формата на оръжия към момента е деликатно изброена, детайлизирана и преброена - вършейки работата на съветските офицери от разузнаването вместо тях, като постоянно им дава точна информация за броя и опциите на оръжията, предоставени от донорите.

Независимо от всичко това, западните оръжия помогнаха на Украйна да удържи линията и евентуално ще продължи да го прави. Те обаче няма да могат да наложат стратегически значими загуби на съветските водачи.

Между 20 000 и 30 000 убити бойци и една трета от съветските танкови сили, превърнати в скрап, са безсмислени неща за Владимир Путин. Уволнени или убити генерали? Няма проблем, има доста повече там, откъдето идват. Първоначалната съветска цел за обезвреждане на Украйна като жизнеспособна страна се реализира.
 Кулеба: Светът разрешава на Русия да си играе
Кулеба: Светът разрешава на Русия да си играе " Игрите на глада "

Международната общественост не биваше да позволява съветския шантаж

Стратегически цели

За Украйна, както и за Русия, основният стратегически фронт е на юг. Отвоюването на Херсон - античният град на брега на Черно море, който Русия наподобява възнамерява да анексира като част от схемата си за " връщане на съветската земя " - би било същински удар за Кремъл. Украинските сили, навлизащи в Крим, на малко пътешестване с танкове от Херсон, биха изпратили известието: " Ето по какъв начин наподобява стратегическото проваляне ".

Така че да се опита това би имало смисъл както от военна, по този начин и от политическа позиция. Но казусът на Украйна, както стоят нещата, е, че й липсва бойната мощност, с цел да бъде сигурна в триумфа. Тенденцията на доставките на оръжия не е покрай това, което ще бъде належащо, с цел да се подсигурява възобновяване на украинските земи и последващия завършек на тази война - посредством договаряния или решение с оръжие.

Преди няколко седмици Съединени американски щати обявиха като своя цел, че Русия е " отслабена до степен, в която не може да прави нещата, които направи при нахлуването в Украйна ". Всичко това е доста добре, само че казусът е средството, посредством което западът е избрал да реализира това - дълготрайно безсилие, а не уверено проваляне.

Търси се: по-голяма огнева мощност

Това, което Запада назовава собствен " боеприпас на демокрацията ", е отворено - само че едва-едва. Сериозно подозрение витае дали Съединени американски щати са съществени във връзка с военните си цели. Въпросът е: Искат ли Съединени американски щати украинците да завоюват или да кървят с години?

Ако е първото, доста скоро би трябвало да се създадат договорености за освобождение на хилядите танкове M1 Abrams, бронирани бойни транспортни средства Bradley, артилерия, хеликоптери за нахлуване и други системи - огромна част от които сега са на склад, а не в употреба.

Никакви елементи от въоръжените сили на Съединени американски щати не би трябвало да бъдат изчерпвани. Цялото това съоръжение, апропо, беше особено проектирано да унищожи оборудването, което руснаците разполагат в този момент. Обещанието на Байдън да " се придържа към Украйна толкоз дълго, колкото е належащо " има нещо като чувство за две остриета. Без смяна в доставката на оръжия, " колкото е належащо " - фраза, която сме чували и преди от западни водачи във връзка с Ирак и Афганистан - може да значи в действителност доста дълго време. Съществува, несъмнено, за жалост, опцията за западна отмалялост с началото на дълга война.

Трябва да стартира подготовка за прекосяване от оръжейни системи в единични бройки към стотици. Украйна също се нуждае от просторен и последователен режим за образуване и образование на бригади, способни да наложат тази в действителност тежка стратегическа цена на Путин. Такава система за всеобщо " образование и съоръжение " наподобява не се възнамерява.

Обратно в Киев, сътрудникът на сътрудника Сергей (до февруари в продуктовия дизайн) бе изпратен в региона на Донецк преди две седмици. Сега живее в бункер покрай фронтовата линия. Групата му е въоръжена със остаряло руско снаряжение, а боеприпасите за оръжията им са на изчерпване

След разполагането двама от подразделението на Сергий са убити. Както стоят нещата, в най-хубавия случай той ще прави тези разполагания в продължение на години, до момента в който останалият свят се отегчава, НАТО укрепва границите си, а западът обезпечава едва-едва оръжия.

През 1941 година нацистките офицери се радват на отпуските си в Париж - само че не и в Лондон - когато Уинстън Чърчил изрича думите: " Дайте ни инструментите и ние ще свършим работата ". Подобно на тези германци, съветските офицери към момента могат да се насладят на красивата столица на Украйна. Всичко, което ги стопира, са украинските бойци и техните към момента най-вече остарели принадлежности.
 Путин провокира Запада да победи Русия на бойното поле
Путин провокира Запада да победи Русия на бойното поле

Той убеждава, че Русия има поддръжка от доста страни по света и някои фракции и в САЩ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР