Няколко са проблемите, стоящи на дневен ред, свързани с изпълнение

...
Няколко са проблемите, стоящи на дневен ред, свързани с изпълнение
Коментари Харесай

Партията на Цветанов за ваксинирането срещу COVID-19: Aпелираме да се помисли за здравето на гражданите пред личните интересите

Няколко са проблемите, стоящи на дневен ред, свързани с осъществяване на заложения проект за имунизиране и отбрана на жителите от заразяване с COVID-19:

1. Избраните типове ваксини от държавното управление (и вид ваксина, и избор на фирма) и неналичието на навременното им снабдяване в България напълно трансформира заложените периоди и брой хора, които се планираше да бъдат имунизирани. Допълнително неналичието на организация и ефикасна съгласуваност сред институциите забавя процеса.

Всичко това води до следните цифри: 353/100 000 имунизирани, 26 119 общо имунизирани, от тях 4610 получили по две дози към дата 24.01.2021г. Така България е на последно място в Европейски Съюз, както и в района, по брой имунизирани.

Въпреки обстоятелствата здравният министър и шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания уверено настояват, че до края на годината ще има към 2 млн. имунизирани български жители. Твърдения, които не дават отговор на действителността и се изясняват с опит за операция на обществото в подтекста на идните парламентарни избори.

2. Липсва опция за избор на вид ваксина. Така се нарушава правото на жителите да създадат осведомен избор. Подписването на осведомено единодушие не освобождава страната от задължението да обезпечи избор на своите жители. Направената от държавното управление поръчка за избран брой от другите типове ваксини ни кара да считаме, че казусът с съществуването и избора няма да се реши. Изход от това състояние е опцията да бъдат импортирани ваксини от трети страни, с утвърждение от Изпълнителна организация по медикаментите. Това е от прерогативите на националните страни.

3. Липсва всеобща осведомителна акция за съотношението полза/риск, за това коя ваксина е по-подходяща за възрастните хора, за хора с автоимунни болести, за диспансеризирани, онкоболни пациенти и за други рискови групи. Обясняваме си тази липса с обстоятелството, че действително я няма опцията за избор и няма налични количества ваксини.

4. При тези условия чакаме имунизирането против COVID-19 да се трансформира в привилегия за хора, които имат благоприятни условия да пътуват и да се имунизират в други страни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР