Няколко са акцентите в регионалното развитие, които от БСП определиха

...
Няколко са акцентите в регионалното развитие, които от БСП определиха
Коментари Харесай

Фонд за регионите и нов Закон за обществените поръчки обсъждат партиите


Няколко са акцентите в районното развиване, които от Българска социалистическа партия дефинираха като свои цели при договарянията за съдружно съглашение.

Бившият районен министър Асен Гагаузов показа концепциите на левицата. Сред тях е основаването на Национален фонд за доближаване на районите. Целта е средствата от него да се насочват към изоставащите общини с цел да се насърчи развиването им. Фондът може да финансиран планове в Северозападна България, Родопите и Странджа Сакар.

От Българска социалистическа партия настояха да се пристъпи към действителна децентрализация на общините, което бе изрично подкрепено от останалите партии. Сред предложенията на левицата е и приемането на нов Закон за устройство на територията.

От „ Продължаваме промяната “ прибавиха изискването общините, които не актуализират устройствените си проекти до края на 2022 година да не получават финансови разноски за 2023 година.

Социалистите желаят и нов Закон за публичните поръчки, в който да се планува вид за индексация на към този момент подписани контракти при смяна в цените на материалите. В новия Закон за обществените поръчки би трябвало да се регламентират по нов метод общественото частно партньорство и инхаус поръчките, е мнението на левицата.

Имаше и диалог по отношение на стопанисването на язовирите, тъй като огромна част от тях не се поддържат заради липса на средства в общините. Асен Василев от „ Продължаваме промяната “ настоя да има паспортизация на водоемите и според от предназначението на язовирите, те да преминат на стопанисване към разнообразни министерства или организации.

Политическа партия желаят да се изготви цялостна кадастрална картия за територията на страната.

От „ ИТН “ обобщиха своите пет целта в районното развиване - пътища (жп и авто транспорт), здравна помощ, достъп до обучение, високоскоростен интернет, ред и сигурност. Според тях страната би трябвало да обезпечи достъп до тези богатства и услуги на всички жители във всяка точка на страна.

За завършек на феодализма на общините се оповестиха и от „ Демократична България “. Всички партии поеха ангажимент за гаранция на повече финансова автономия на локалната власт и благоприятни условия за независимо обезпечаване на доходи. Допълнително ще се разискват механизмите за това.

От Българска социалистическа партия в договарянията вземат участие Асен Гагаузов, Борислав Гуцанов, Генади Събков, Петко Тюфекчие, Михаил Лисков и Стефан Начев.

От " ИТН " се включват Гроздан Караджов, Георги Георгиев, Силвия Бакърджиева, арх. Владо Вълков и Галя Бърдарска.

" Демократична България " се съставлява от Зарко Маринов, Надежда Йорданова, Йордан Иванов, Надежда Бобчева и Грети Стафанова.

" Продължаваме промяната " са показани от Асен Василев, Йордан Терзийски и Богомил Петков.

Очаквайте детайлности.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР