Няколко по-солени глоби за шофьорите нарушители са предвидени в проекта

...
Няколко по-солени глоби за шофьорите нарушители са предвидени в проекта
Коментари Харесай

150 лв. глоба за минаване на червен светофар

Няколко по-солени санкции за водачите извършители са планувани в плана за нов Закон за придвижване по пътищата. Той бе оповестен за публично разискване в петък, напомня в. „ 24 часа “.

Ако бъде признат към този момент всеки водач, който мине на алено, ще би трябвало да заплати не 100, а 150 лева Същото нарастване важи и за водачите, които не дадат преимущество на пешеходец на зебра. Двойно се усилват санкциите за погрешно паркиране - от 50 на 100 лева

Новост има и в глобите за превишена скорост. В сегашния закон няма санкция за каране с до 10 км/ч над разрешеното. Неофициално пътни служители на реда признаха, че те даже давали още 10 км/ч от горната страна толеранс, когато настройвали камерите, с които се откриват такива нарушавания. В бъдещия закон са планувани санкции за каране даже с 1 км/ч над разрешеното. Така глобата за шофиране с до 10 км/ч от горната страна ще стане 20 лева Останалите санкции се резервират като в настоящия закон. Източници от КАТ обясниха, че новите камери мерят тъкмо скоростта и отпада сегашният толеранс.

Шофьорите ще остават без брошура и ще вървят на изпит освен, откакто им вземат всички точки. Санкцията важи и при три тежки нарушавания. Посочени са 7 такива - придвижване в насрещното по автомагистрала или скоростен път, в спешната лента, шофиране с алкохол над 0,5 промила или под влияние на опиати, превишаване с над 50 км/ч на позволената скорост в обитаемо място, минаване на алено, неспазване на преимущество на пешеходна пътека и образуване или присъединяване в гонки.

След като остане без брошура за повторяемост на нарушаванията, лидерът ще може да се яви на изпит. Това обаче ще е най-рано 2 години след отнемането на свидетелството за правоуправление.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР