Няколко пъти в месеца Николай Стоименов излиза на улицата с

...
Няколко пъти в месеца Николай Стоименов излиза на улицата с
Коментари Харесай

Сиромах майстор Ники, който намери спасение в иконите

Няколко пъти в месеца Николай Стоименов излиза на улицата с иконите си, с цел да изкара най-малко някакви, даже и малко пари. Ако денят е заоблачен, хората съвсем не се стопират. Някои минувачи единствено хвърлят бърз взор върху облиците на светците.

Преди време бизнесът на Николай се проваля, животът му се прекатурва. Днес живее с пенсия от 176 лв.. За да има за храна и за медикаменти, мъжът дълбае облици на светци върху дървените дъски.
Снимка: btvnovinite.bg

„ Имам комплекси”, споделя „ Сиромах занаятчия Ники” (артистичният му псевдоним) – „ Това, че здравето ми не е такова, каквото би трябвало да ми е, килограмите ми, че не са тия, които би трябвало, парите в джоба, които имам – че не са това, което би трябвало. Че не мога да си разреша да вляза в прекрасен магазин, да стана готин пич, да се облека и да изляза. И това ме комплексира, само че го резервирам за себе си”, споделя Николай.
Снимка: btvnovinite.bg

В дните, когато не продава иконите на бул. „ Витоша”, ги създава сред четири стени в жилището, в който живее чартърен. Никой не е учил Николай на поминък – споделя, че му е „ спуснат отгоре”. Докато дълбае с ножчето си, Николай мисли за историята на светеца, който изобразява.
Ценни икони от Възраждането се нуждаят от донори за незабавна реституция Произведенията са част от сбирката "Спасени съкровища " на бургаския музей
„ Затова най-трудно ми е да върша разпятието. Като си помисля за това и настръхвам. Защото постоянно се сещам през какво е минал този човек. Началника, аз по този начин му крещя. Това е началникът, без него нищо не става. Винаги последно от всичко рисувам очите, тъй като, в случай че ги обрисувам преди този момент, имам възприятието, че ме гледа и ме тормози. Затова последно очите”, споделя Ники.
Снимка: btvnovinite.bg

Всеки ден той става в 6 часа сутринта и стартира да майстори. Една икона му лишава дни. Ако има шанс, може да продаде някоя от по-големите за 70 лв.. Но и тези пари не покриват даже и половината от медикаментите, нужни, с цел да поддържа здравето си.

„ Правя го с готовност, с копнеж, само че е доста труд – доста труд е, а пък пари се изкарват толкоз, едвам оцеляваш един тип. Затова съм и „ Сиромах занаятчия Ники”. Все си работя – близо три години, няма ден, в който да не съм работил”.
Снимка: btvnovinite.bg

И по този начин – ден след ден, с цел да не мисли за компликациите, Николай продължава да твори. И не се пробва да разгадае какво му готви бъдещето: „ Животът е колело – върти се. Има горе, има долу. Сега моето колело е долу, но се надявам да се завърти нагоре някой ден. И по тази причина съм спокоен, виждам да не се тормозя, макар че е трудно… ще се оправим”.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР