Няколко от големите търговски вериги в страната излязоха с обща

...
Няколко от големите търговски вериги в страната излязоха с обща
Коментари Харесай

Големите търговски вериги питат: Чии интереси защитава министър Танева?

Няколко от огромните търговски вериги в страната излязоха с обща позиция против признатото през вчерашния ден разпореждане от правителството, с което задължи търговците да оферират продукция на локални (регионални) производители в обектите си. Те насочат рецензия към министъра на земеделието Десислава Танева, която стои зад предлагането и означават, че решението създава причина за корупция със заложените в него неразбираеми понятия като „ задоволително място “ и „ по подобаващ метод “. Според тях тези понятия ще се поясняват и ползват от държавни служители по районите без ясна нормативна база.

„ Изненадани сме от предложенията на земеделския министър и то в миг, в който успяхме да убедим потребителите, че няма проблем с доставките на съществени артикули и потреблението се възстановява. Приетото разпореждане е неработещо на процедура - по този начин и не се организира среща с нас, с цел да предложим ограничения за поддръжка на българските производители, работещи от на следващия ден. Видяхме деструктивно държание от земеделския министър Десислава Танева - позволяваме, че при приемането на постановлението е подвела своите сътрудници в държавното управление по отношение на негово съответно наличие, да вземем за пример 90% монопол за млечните артикули ”, се споделя в позицията, подписана от Billa, dm, Kaufland, Lidl, ProMarket, T MARKET, Аванти и Фантастико.

И трансферират топката към министерството на земеделието. „ Нашата съществена отговорност е да пазиме ползите на милионите български консуматори, които чакат от нас богат избор от безвредни висококачествени храни на преференциални цени. Министър Десислава Танева да им изясни от кои обичани свои артикули би трябвало да се лишат, с цел да сложим на рафтовете по разпореждане с постановлението други - на близки до нея кръгове. Ние поддържаме българските производители и фермери – щандовете в нашите магазини сами приказват за това “, споделят комерсиалните вериги.

„ С признатото разпореждане не се усилват българските артикули в комерсиалните вериги. С него страната единствено преразпределя пазара сред българските производители, като дава преимущество на едни производители, за сметка на други. Преразпределянето на пазара се прави не на база качество и цена на стоката, а според от местоположението на производителя ”, споделят още те и питат чии ползи пази министър Танева.

По думите им, планът се отнася единствено за няколко търговски вериги, а не за целия отрасъл, което изкривява свободната конкуренция сред търговците и ги слага в неравностойно състояние.

„ От пресата през вчерашния ден научихме, че министър Танева планува дотации за търговски вериги. Любопитни сме да разберем в кои търговски вериги министър Танева насочва тези дотации и дали тези вериги попадат в обсега на регулациите на постановлението. Ние не желаем дотации! Единственото, което желаем, е да се резервира пътят, определен от България – част от европейския обединен пазар, на който посредством нас изнасят значително български производители “, се споделя още в известието.

„ Ние имаме вяра, че свободният пазар, конкуренцията и съдействието пазят най-добре ползите на потребителите и стопанската система на България - другото видяхме, че не работи, или дано намерено се върнем в социализма, водени от министър Танева “, показват в заключение големите търговски вериги. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР