Няколко мисии до Луната ще бъдат осъществени през 2023-а. Снимка:

...
Няколко мисии до Луната ще бъдат осъществени през 2023-а. Снимка:
Коментари Харесай

Мъск праща японски милиардер до Луната

Няколко задачи до Луната ще бъдат осъществени през 2023-а. Снимка: Пиксабей
Няколко задачи до Луната ще бъдат осъществени тази година. Американската компания „ СпейсЕкс “ на бизнесмена Илон Мъск се готви да изпрати японския милиардер Юсаку Маедзава и още осем души на пътешестване към Луната в края на 2023 година Това ще бъде първата задача на галактическия транспортен съд „ Старшип “ (Starship), който има потенциал да транспортира до 100 души.

Русия, Индия и Европейската галактическа организация също възнамеряват да дадат начало на задачи до Луната, както и в по-далечния космос, съобщи Би Би Си. Това ще стане, откакто предходната година бе даден старт на програмата “Артемис 1 ” ( “Артемида 1 ”) на НАСА. В рамките й бе сбъднат безпилотен полет към Луната с галактическата капсула „ Орион “ основана да върне хора на повърхността на естествения сателит на Земята.

Индия възнамерява да започва задачата „ Чандраян-3 “ през юни 2023 година, като тя включва спускаем модул и роувър за проучване на лунната повърхнина. Страната за първи път доближи естествения сателит на Земята през 2008 година, когато осъществя „ Чандраян-1 “.

Русия приготвя началото на задача „ Луна 25 “ за юли 2023 година, като задачата е да бъдат взети проби от южния полярен район.

НАСА възнамерява да започва идната си задача – „ Артемис 2 “ („ Артемида 2 “), до Луната през 2024 година Предвижда се астронавти да се насочат към естествения сателит на Земята, само че без да кацат на него. Целта на третата задача от програмата, която е планувана за 2025 година или 2026 година, е първата жена и първият цветнокож човек да кацнат на Луната.

Така за първи път хора ще стъпят на лунната повърхнина след последната задача „ Аполо “ ” на НАСА, осъществена през 1972 година От галактическата организация на Съединени американски щати споделиха, че ще употребяват кораба „ Старшип “ на компанията „ СпейсЕкс “ за осъществяването на задачата.

Китай разгласи проекти с Русия за основаване на взаимна база на Луната до 2035 година, само че към момента не е направен график за това.

Целта на галактическите сили като Съединени американски щати, Русия и Китай е да създадат бази там, в които да живеят астронавти, изяснява доктор Джонатан Макдауъл, астроном в Центъра по астрофизика „ Харвард-Смитсониън “ в Съединени американски щати. „ Луната ще употребява като трамплин към места като Марс “, добавя той. „ Страхотно място е за тестване на технологии за далечния космос “.

Освен това е належащо по-малко гориво за изстрелване на галактически транспортен съд от Луната, в сравнение с от Земята за пътешестване в далечния космос, споделя доктор Лусинда Кинг, началник на галактически планове в Портсмутския университет. Тя прибавя, че на Луната е открит източник на гориво.

„ Известно е, че има вода на южния полюс на Луната “, споделя доктор Кинг. „ Може да се раздели на водород и О2, които да се употребяват за презареждане на кораби за пътувания до Марс и другаде “.

“Това е една от аргументите да се бърза със завръщането на Луната – да претендираме за водата там ”.

НАСА ще изстреля своя галактически транспортен съд „ Сайки “ (Psyche) през лятото на 2023 година, с цел да изследва метеорит, за който се счита, че е излишък от планета, основана в най-ранния интервал на Слънчевата система.

Европейската галактическа организация (EКA) – организация, подкрепяна от 22 европейски страни, възнамерява да изстреля своя уред за проучване на ледените луни на Юпитер (Jupiter Icy Moon Explorer – JUICE) през април 2023 година Той ще търси признаци на живот в лед, за който се счита, че се намира под повърхността на три от луните на Юпитер – Ганимед, Калисто и Европа.

В знак на митинг против нахлуването на Русия в Украйна, EКA няма да разчита на съветска ракета, с цел да изведе своя галактически телескоп “Евклид ” (Euclid) в орбита, а ще употребява „ Фалкон 9 “ на „ СпейсЕкс “.

ЕКА също по този начин прекрати взаимната работа с Русия по задачата си “ЕкзоМарс ” за изпращане на роувър до Червената планета, поради което тя се отсрочва до 2028 година

Китай възнамерява да изстреля телескопа „ Сюнтян “ в ниска околоземна орбита през декември 2023 година, с цел да картографира далечни звезди и черни дупки.

Страната към този момент изпрати свои апарати на Луната и Марс, а също по този начин строи галактическа научноизследователска станция, наречена „ Тянгун “, оповестява Българска телеграфна агенция, като цитира Би Би Си.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!0ТАГОВЕ предходна статияВАШИЯТ КОМЕНТАР Моля въведете коментар!Моля въведете името си тук Запомни ме при идващ коментар

, 01.01.2023, 20:30
01.01.2023, 20:10
01.01.2023, 19:40
01.01.2023, 19:05
Последни публикации-01.01.2023, 20:52-01.01.2023, 20:30-01.01.2023, 20:10Партньори
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР