Няколко месеца след като оглавява американския фармацевтичен гигант Pfizer гръкът

...
Няколко месеца след като оглавява американския фармацевтичен гигант Pfizer гръкът
Коментари Харесай

Може ли Pfizer да начертае световна карта на общественото здраве

Няколко месеца откакто оглавява американския фармацевтичен колос Pfizer гръкът Алберт Бурла обявяваше, че желае " да начертае международната карта на публичното опазване на здравето ". Една година по-късно неговата лаборатория е първата, която разгласи откриването на ваксина против ковид, предизвиквайки огромни очаквания в целия свят. 

" Постът на основен изпълнителен шеф е доста повече от ръководството на една компания, става дума за чертане на международната карта на публичното опазване на здравето, за взимане на решения, които имат капацитета да трансформират значително човешки животи ", изтъкваше той в края на 2019 година в университета на своя роден град Солун, по време на връчване на купата Доктор хонорис идея.

Той си пожелаваше също " бъдеще, в което заболяването няма да побеждава " по време на това събитие в чест на неговия невероятен път на развиване в компанията " Пфайзър ", в която 59-годишният глава на семейство е почнал като медицински представител в Гърция преди да емигрира 25 години по-късно, с цел да продължи кариерата си в чужбина. 

През януари 2019 година Алберт Бурла се издига до най-високите постове в американската компания. На 9 ноември 2020 година той разгласи, че имунизацията против Ковид-19, създадена взаимно с немската лаборатория BioNTech, е на 90% ефикасна. Така той провокира въодушевените реакции на международните политически водачи и еуфория на финансовите пазари. 

" Тази ваксина е безспорно най-важното здравно достижение за последните 100 години ", акцентира тогава основният изпълнителен шеф пред телевизия Си Ен Би Си, макар че по-късно и други компании като американската Moderna или английската AstraZeneca обявиха, че са основали своя ваксина. 

" Обзалагах се, че той ще успее да изобрети ваксина. Бях сигурен в това, защото всичко, което той споделя, го прави ", споделя с наслада неговият тъст Исак Алханатис, който живее в Солун, представен от Агенция Франс Прес. 

Алберт Бурла разгласи още през септември, че клиничните тествания на имунизацията ще дадат резултати преди края на октомври - упорит график, който провокира скептицизма на специалистите. Това накара някои да изразят съмнение, че Pfizer, правейки това известие тъкмо преди американските президентски избори на 3 ноември, се стреми да направи услуга на досегашния президент Доналд Тръмп, който с лекост определяше Бурла като " супер вид ". Нищо обаче нямаше да е допустимо без дребната немска биотехнологична компания BioNTech, която през март предложи партньорство на Pfizer за производството на ваксина с нова генетична технология.

Критерий за успех 

Бурла акцентира, че " критерият за триумф на края на /неговия/ мандат ще бъде броят на лекуваните заболявания и този на откритите ваксини ".
В персонален проект новината за положителните предварителни резултати за успеваемостта на имунизацията против Ковид към този момент му донесе доста във финансово отношение. Той на процедура продаде за 5,6 милиона $ акции на американската лаборатория в деня на оповестяване на новината, когато цената на акцията скочи с над 7%. Но представител уточни, че тази трансакция е била планувана от дълго време, давайки да се разбере, че става дума за инцидентно съвпадане. 

Във ветеринарния университет в Солун " Акис ", както го назоваха неговите другари, е получил докторска степен в региона на репродуктивните биотехнологии. Той е роден през октомври 1961 година в еврейско семейство в тогавашния " Ерусалим на Балканите ", където огромната част от еврейската общественост е била избита от нацистите. Алберт Бурла беше " спокоен " и " срамежлив ", само че умееше " да покаже лидерски темперамент, когато се появи опция ", си спомня неговият учител Димитрис Кувелас. 

Син на шеф на дистилерия, Алберт Бурла се причислява към компанията Pfizer в Солун първо като медицински представител, преди да стане шеф на ветеринарния отдел. На 34-годишна възраст той е трансфериран в Брюксел, което поставя началото на интернационално израстване в компанията, което ще го води в Съединени американски щати през 2001 година, където той заема разнообразни управителни постове преди да стане член на управителния съвет през 2018 г. 

Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР