Няколко месеца преди местните избори в страната вече върви усилен

...
Няколко месеца преди местните избори в страната вече върви усилен
Коментари Харесай

Усилен изборен туризъм за местния вот

Няколко месеца преди локалните избори в страната към този момент върви интензивен избирателен туризъм. Много гласоподаватели към този момент имат нови адреси, с които да гласоподават тук-там, в които по принцип не живеят. Това поазва проучване

Право да гласоподават имат всички гласоподаватели, които имат непрекъснат адрес на територията на съответното обитаемо място. Право ще имат и тези, чийто сегашен адрес е регистриран в това обитаемо място 6 месеца преди изборите (или с други думи регистрациите им би трябвало да са направени преди последните дни на април 2023 г.). В този случай те ще би трябвало да подадат и заявление за гласоподаване по сегашен адрес в период до 14 дни преди изборите.

Вече има фрапиращо доста образци на избирателен туризъм.

В с. Сигмен, общ. Карнобат, делът на новозаписаните по сегашен адрес е максимален в страната – 119.5%. Или при население от 118 души в селото има 141 нови регистрации по сегашен адрес за интервала януари-април 2023 година В 5 обитаеми места жителите са се нараснали с над 50% в интервала януари-април, 2023 година Това с изключение на с. Сигмен са още селата Бодрово (община Димитровград), Сливовик (община Медковец), Драгойново (община Първомай), Голема Раковица (община Елин Пелин).

Най-голям брой дерегистрирации в първите четири месеца от актуалната година са се случили в огромните регионални градове, както и в общинските центрове.
 Абсолютен брой на дерегистрации в общинските центрове. Източник " Отворен парламент "
Възможно е да има справедливи аргументи жителите им да ги напущат краткотрайно, само че сравнението със същия интервал от 2022 година демонстрира, че тогава дерегистрациите са били в пъти по-малко.

В София дерегистрациите през тази година са близо 9 хиляди, до момента в който предходната година са били към 5 хиляди В Пловдив в този момент са към 2 500, до момента в който преди са към 1 300. В Бургас в този момент са към 1900 при 700 преди и други

Дерегистрираните от регионалните центрове жители се реалокират към прилежащи по-малки общини. Така новорегистрираните евентуални гласоподаватели могат да повлияят при избора на кмет на община, общински съвет и кмет на кметство. Колкото по-малко е обитаемото място, което е от интерес за " новодомците ", толкоз по-вероятно е гласовете им в локалните избори да окажат значително въздействие там.

Докато в регионалния град (който е и огромна община) 100 гласа може да не са от голяма важност при избора за кмет и даже за общински съветници, то в община с по-малък брой поданици (за образец – 27 общини в страната имат население под 3 000 души) тези гласове могат да имат сериозна тежест за поддръжката на избрани претенденти.

От всички избори в страната, образуването на политическо посланичество на локалната власт изисква минимален брой гласове. Наред с това, изборната интензивност в България обичайно не е изключително висока – през 2019 година на локалните избори тя беше 49.8% (а на извършените в последните две години парламентарни избори спада и под 40%). По този метод включването на важен дял от нови участници в изборния развой, които са мобилизирани в поддръжката си за съответни претенденти, би могло да промени значимо салдото на крайните резултати.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР