Няколко журналисти от емблематичния турски вестник Джумхуриет, който бе силно

...
Няколко журналисти от емблематичния турски вестник Джумхуриет, който бе силно
Коментари Харесай

В Турция започва мегапроцес срещу 14 журналисти от Джумхуриет

Няколко публицисти от емблематичния турски вестник " Джумхуриет ", който бе мощно сериозен към президента Реджеп Ердоган, ще бъдат изправени през днешния ден пред съд в Истанбул, заяви Франс прес.

За бранителите на правата на индивида и на свободното слово това дело е показателно за антидемократични промени в страната след несполучливия опит за прелом на 15 юли 2016 година, последван от всеобщи арести и уволнения.

Общо 17 публицисти, ръководители и други сегашни и някогашни сътрудници на основания през 1924 година в. " Джумхуриет ", са упрекнати в подкрепяне на разнообразни " въоръжени терористични организации " и са застрашени с до 43 години затвор.

Но вестникът, който си е построил солидна известност, с помощта на редица гръмки вести, поставящи властта в неловко състояние, декларира, че това е политически развой и задачата му е да бъде повалена една от последните самостоятелни медии в страната.

Някои от най-големите имена на турската публицистика ще се изправят пред съда - колумнистът Кадри Гюрсел, проверяващият публицист Ахмет Шък, карикатуристът Муса Карт, шефът на вестника Акън Аталай и основният редактор Мурат Сабунджу.

Сред обвинените е и Джан Дюндар - някогашен основен редактор на " Джумхуриет ", който си навлече гнева на Ердоган, откакто през 2014 година разгласява публикация, описваща по какъв начин Анкара доставя оръжие на ислямистки групировки в Сирия. Той ще бъде съден задочно, защото е в Германия.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР