Няколко ирански актриси се снимаха без хиджаб в знак на

...
Няколко ирански актриси се снимаха без хиджаб в знак на
Коментари Харесай

Актриси в Иран се снимаха без хиджаб в подкрепа на протестите

Няколко ирански актриси се снимаха без хиджаб в символ на поддръжка за митингите в страната, съобщи Франс прес, като се базира на видео, публикувано в обществените мрежи.

Това е следващата проява на хора на изкуството след гибелта на 16 септември на младата иранска кюрдка Махса Амини, задържана от нравствената полиция за нарушение на прецизните правила за облекло, които изискват дамите да носят хиджаб на публични места.

Краткото видео демонстрира по какъв начин режисьорката и актриса Сохейла Голестани застава без кърпа пред камера в градски парк. Около нея се безмълвно се подреждат още осем дами и четирима мъже. За момента Агенция Франс Прес не съумява да откри къде и по кое време е изработен записът. 

Голестани разгласява видеото в своя профил в Инстаграм нощес, като написа: " Постановката завърши и истината беше разкрита. Нашите същински герои са анонимните ". Записът беше споделен и от режисьора Хамид Пуразари, който също взе участие в него. Според основания в Лондон информативен уебсайт " Иран уайър " всички, снимани на видеото, са артисти.

След като гибелта на младата жена отприщи голямо публично недоволството в Иран, доста дами от сферата на изкуството се опълчиха на управляващите, като обществено смъкнаха хиджаба си. Подобен беше казусът и с актрисата Таране Алидусти, която преди време съобщи, че ще остане в страната си " без значение от цената ".

Други две известни актриси - Хенгаме Газиани и Катаюн Рияхи бяха арестувани поради поддръжката си за недоволството, което съгласно иранските управляващи е подклаждано от Запада. Газиани беше арестувана на 20 ноември и освободена под гаранция през вчерашния ден, заяви иранската осведомителна организация ИРНА.

Сред арестуваните в Иран кинотворци още преди началото на митингите са и режисьорите Мохамад Расулоф и Джафар Панахи.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР