Няколко хиляди души се събраха в столицата на Нигер Ниамей

...
Няколко хиляди души се събраха в столицата на Нигер Ниамей
Коментари Харесай

Хиляди протестират в Нигер с искане за френските войници да напуснат страната

Няколко хиляди души се събраха в столицата на Нигер Ниамей и град Уалам, с цел да изискат изтеглянето на френските войски от странатар - искане, отправено от военния режим, пристигнал на власт с прелом в края на юли, съобщи Франс прес.

В столицата митингът се организира наоколо до базата, в която се намират френските бойци, по апел на няколко публични организации, противопоставящи се на френското военно наличие.

Протестиращите носят плакати като: " Френска войска, махнете се от нашата страна! "

В следобедните часове към стачкуващите, пристигнали през днешния ден сутринта, се причислиха още, които извършиха компактно кръговото кръстовище " Ескадрила ", едно от главните места за осъществяване на сходен вид събрания в Ниамей след държавния прелом на 26 юли.

Друг митинг се състоя в югозападния град Уалам. Той беше проведен пред военна база, щаб на антиджихадистката интервенция " Алмаау ", където нигерийски и френски бойци живеят в съседство, демонстрират фрагменти, излъчени по националната телевизия.

" Френски бойци, дойдохме да ви донесем обръщение, че към този момент не се нуждаем от вас ", споделя един от стачкуващите по мегафон.

Дипломатическото напрежение сред ръководещия боен режим и Франция, която не признава легитимността му, е в разгара си, макар че 1500 френски бойци са ситуирани в Нигер, с цел да вземат участие в битката против джихадистите по силата на двустранни военни съглашения. Новите управляващи денонсираха някои от тези съглашения.

Нигер също по този начин лиши дипломатическия имунитет и визата на френския дипломат Силвен Ите и изиска той да напусне страната, съгласно предписание на Министерството на вътрешните работи на Нигер и заповед на Върховния съд. Според последния документ тези решения се дължат на " неоправданата неприязън " на Франция към Нигер и обстоятелството, че наличието на Ите на нигерийска територия основава " сериозен риск от нарушение на публичния ред ".

В отговор френският президент Еманюел Макрон похвали работата на посланика и уточни, че новите управляващи, пристигнали на власт с прелом, нямат право да желаят експулсирането му. Съгласно член 22 от Виенската спогодба за дипломатическите връзки пространствата на посолството са " неприкосновени " и на представителите на страната, в която се намират, не е разрешено " да влизат в тях, с изключение на със единодушието на ръководителя на задачата ", напомня Агенция Франс Прес.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР