Няколко хиляди души са се събрали пред храма Света София“

...
Няколко хиляди души са се събрали пред храма Света София“
Коментари Харесай

В Киев започва Обединителния събор за учредяване на Украинската православна църква

Няколко хиляди души са се събрали пред храма „ Света София “ в Киев, където се организира Обединителния събор на бъдещата Украинска православна черква. По централните улици на Киев през днешния ден са паркирани доста рейсове, с които вярващите към този момент са пристигнали в столицата.

В региона на църквата са подхванати засилени ограничения за сигурност: доста от полицейските чиновници охраняват площада и улиците, които са в непосредствена непосредственост до нея. Хората пред входа на Софийския площад са проверявани с железни детектори.

Пред храма е издигната естрада, от която, както се чака, след завършването на Събора, главата на новата украинска черква ще се обърне към вярващите. Освен това са конфигурирани два огромни екрана, на които ще се излъчват службите, както и евентуално някои моменти от Събора. Освен това има три пункта, където хората могат да пият парещ чай.



Според предварителната информация 192 делегати ще вземат присъединяване в Обединителния събор за основаване на единна поместна Украинска православна черква, който ще се състои на 15 декември, написа вестник „ Украинская истина “.

Te ще изберат Примас (предстоятел – бел. ред.) в два тура. От Украинската православна църква-Киевски патриархат на патриарх Филарет ще участват 42 йерарси дружно с по един духовник и един мирянин – общо 126 делегати.

От Украинската самостоятелна православна черква на архиепископ Макарий ще участват 12 епископи, като всеки от тях ще е съпроводен от по един духовник и един мирянин – 36 делегати.

„От Украинската православна църква-Московски патриархат (която все още е единствената канонична черква на територията на Украйна – бел.ред.) са удостоверили присъединяване 10 епископи, всеки от тях съпроводен от по един духовник и един мирянин – общо 30 делегати“, отбелязва източник на редакцията.

Общо, съгласно предварителните калкулации в Събора ще вземат присъединяване 64 йерарси, 64 свещеници и 64 миряни – общо 192 участници. По време на събора ще се организира скрито гласоподаване за предстоятел. Ще има два тура. В първия кръг ще вземат участие всички издигнати претенденти. Във втория тур ще вземат участие тримата претенденти с максимален брой гласове от участниците в Събора, а спечелилият ще бъде определен за предстоятел.

Като почетни посетители ще участват президентът на Украйна Петро Порошенко и ръководителят на Върховната Рада на Украйна Андрий Парубий.

На Събора би трябвало да се утвърди и устава на бъдещата Украинска православна черква, която се чака да получи автокефалия от Вселенската патриаршия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР