Няколко хиляди души са се събрали към 12:00 часа на

...
Няколко хиляди души са се събрали към 12:00 часа на
Коментари Харесай

НА ЖИВО В БЛИЦ! Цяла Гърция се стича в Атината, за да протестира против "Македония"

Няколко хиляди души са се събрали към 12:00 часа на атинския площад „ Синтагма “ в границите на митинга срещу включването на думата „ Македония “ в името на някогашната югославка република, написа гръцкото издание Protothema. Организаторите чакат рекорден брой хора да участват на демонстрацията, като за задачата са проведени над 1500 рейса от цялата страна. Приготвен е и 150-метров гръцки байрак. За 12:00 часа е плануван и контрапротестът, проведен от анархистите и антишастите в Гърция, който ще се организира единствено на 800 метра от Синтагма.
Хора от всички краища на Гърция се стичат към Атина на проява против използването на името " Македония " от прилежащата страна.
Искат референдум по вероятно съглашение със Скопие и оставка на специфичния делегат на Организация на обединените нации Матю Нимиц.

Допитване сочи, че 71% от гърците не желаят използването на " Македония " в никакъв вид.Полицията вкара изключителни ограничения за сигурност преди демонстрацията в Атина, която беше свикана под лозунга " Македония е Гърция ". Центърът на столицата Атина е блокиран. Обявено беше че градският превоз няма да работи.

На централния площад в Атина към този момент са се събрали хиляди гърци от от всички крайща на страната. Пристигат с рейсове, коли, фериботи и влакове. Носят единствено национални флагове.

Организаторите са неправителствени организации и културни сдружения на гърците в страната и чужбина. В поддръжка на лозунга " Македония е Гърция " вземат участие представители на гръцката диаспора от целия свят. Те упрекват както държавното управление, по този начин и опозицията, че водят договаряния със Скопие, без да се допитат до народа. Искат референдум.

С национални носии и пеейки химна, на площада са и няколко хиляди поданици на остров Крит. Техен представител съобщи:
Дойдохме тук чак от Крит.Предупреждаваме държавното управление и всички политически партии.Те се приготвят да извършат национално изменничество.Трябва да знаят,че в случай че го създадат, ние ще застанем против тях.

Митингът ще бъде открит от Микис Теодоракис, който за гърците е знак на националното достолепие.

Депутати от опозицията се причисляват към митинга. Присъстват и духовници.
Призивът е за кротичък митинг с обръщение, че гърците не са срещу приемането на Скопие в Европейския съюз, само че не желаят това да става с името " Македония ".

В демонстрацията в Солун преди две седмици се включиха повече от 90 хиляди души от цялата страна.

Гърция счита, че името на северната й съседка крие териториални искания към северната гръцка област Македония.

Тази седмица интернационалният медиатор Матю Нимиц посети Атина и Скопие. След срещите си с гръцките и македонските политици той съобщи, че чака решението на разногласието да пристигна в околните месеци.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР