Няколко хиляди души с бели цветя в ръце, сред които

...
Няколко хиляди души с бели цветя в ръце, сред които
Коментари Харесай

Многохилядно „бяло шествие“ в Париж в памет на убитата Мирей Кнол

Няколко хиляди души с бели цветя в ръце, измежду които и доста министри, политици и представители на гражданското общество, организират манифестация в Париж в памет на осемдесетгодишната Мирей Кнол , оповестява Агенция Франс Прес. Тялото на френската еврейка Мирей Кнол с 11 прободни рани бе открито в нейното изгоряло жилище в Париж в петък.
 
Двама мъже, единият от които непосредствен комшия на Кнол, бяха упрекнати за преднамерено ликвидиране с антисемитски темперамент, напомня БГНЕС.
 Мирей Кнол ликвидиране БГНЕС

 
Убийството провокира мощно неспокойствие измежду еврейската общественост в страната и в чужбина. Шествието в нейна памет бе водено от представители на гражданското общество, проведени от Представителния съвет на еврейските институции във Франция. След тях се подредиха депутати, министри, държавни секретари, представители на всички партии, както и ръководителят на Сената Жерар Ларше и кметът на Париж Ан Идалго .
 
 Мирей Кнол ликвидиране БГНЕС
Присъствието на водача на крайнолявата партия " Непокорна Франция " Жан-Люк Меланшон и на Марин Льо Пен , която оглавява крайнодясната партия " Национален фронт ", провокираха измежду представителите на еврейските общности напрежение и се стигна до словесни престрелки и освирквания. След шествието, което стигна до дома на убитата Мирей Кнол, в парижката синагога се организира траурна гала в нейна памет.
 
Френският президент Еманюел Макрон участва на погребението на 85-годишната еврейка . Погребението на Кнол се състоя в еврейския бранш на гробището в парижкото предградие Баньо.

 
 Мирей Кнол ликвидиране БГНЕС
Макрон дефинира убийството като варварско и по време на възпоменателна гала в памет на жандармериста Арно Белтрам , той направи паралел сред неговото ликвидиране, осъществено от радикализиран грабител и убийството на Кнол. Макрон сподели, че нападателите на Кнол са умъртвили почтена и беззащитна жена, тъй като тя е била еврейка и извършвайки това, те са осквернили свещените полезности на френската история.
 
През юли 1942 година Мирей Кнол съумяла да се избави от най-голямата интервенция против евреи във Франция през Втората международна война . Тогава над 13 000 евреи, от които близо една трета деца, бяха арестувани в Париж и неговите покрайнини от полицията и депортирани в сходство с настояванията на нацистите, напомня Българска телеграфна агенция. Мирей съумяла да избяга дружно с майка си.
 Мирей Кнол ликвидиране БГНЕС
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР