Няколко хиляди души, предимно жени, се включиха в шествие срещу

...
Няколко хиляди души, предимно жени, се включиха в шествие срещу
Коментари Харесай

Протест в Истанбул срещу насилието над жени, полицията пусна сълзотворен газ

Няколко хиляди души, най-вече дами, се включиха в шествие против насилието над дами в турския мегаполис Истанбул довечера, заяви Дойче веле.

Протестиращите минаха по една от най-популярните пешеходни улици в града, скандирайки лозунги, в това число за оставка на държавното управление. Акцията беше отдадена на Международния ден за унищожаване на насилието над дами, който се отбелязва на 25 ноември.

" Амнести " предизвести: Насилието против дамите в Турция нараства

" Турция върна часовника с 10 години обратно за правата на дамите "

Голяма група стачкуващи доближи до площад " Таксим ", който беше блокиран от полиция. Служителите на реда използваха сълзотворен газ , с цел да разпръсне протестиращите, когато те се пробваха да преминат през барикадите.

Кореспондентката на Дойче веле в Турция - Юлия Хан, заяви в Twitter, че дамите са излезли на улицата освен с цел да стачкуват против мъжкото принуждение, което е необятно публикувано в Турция, само че и да изразят гнева си против турското държавно управление поради излизането на страната от Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяването и битката с насилието над дами, известна като Истанбулска спогодба.

“We won’t stay silent! ”
Women in Istanbul are out on the streets tonight to protest widespread gender-based violence — and to express their anger at the Turkish government for withdrawing from the Istanbul Convention earlier this year.
— Julia Hahn (@juliahahntv)
Много от участничките в шествието носеха транспаранти, на един от които имаше надпис " Не мълчите за мъжкото принуждение ". Организаторите на акцията осъдиха намесата на полицията, чиито дейности те дефинираха като нахлуване над дами и представители на малцинствата.

Подобни митинги имаше и в други турски градове, където също приканиха президента Реджеп Таип Ердоган да върне Турция в Истанбулската спогодба . Документът влезе в действие в югоизточната ни съседка през 2014 година, само че Анкара отдръпна присъединяване си през 2021 година с аргумента, че конвенцията насърчава разводите и разпространява гей културата. Тогава Ердоган съобщи, че правата на дамите ще бъдат защитавани посредством локални закони.

Правозащитници показват угриженост поради повишаването на деянията на принуждение над дами в Турция. По данни на правозащитната организация We Will Stop Femicide Platform, от началото на 2021 година в страната са убити 345 дами . Само през октомври 2021 година 18 дами починаха от мъжко принуждение, а още 19 бяха открити мъртви при странни условия, оповестяват правозащитниците.
 1000 дами на митинг в Истанбул против убийствата над нежния пол
1000 дами на митинг в Истанбул против убийствата над нежния пол

Проява в чест на 8 март в Турция
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР