Няколко хиляди души по света са преживели рак, смятан за

...
Няколко хиляди души по света са преживели рак, смятан за
Коментари Харесай

Стартъп компания иска да разгадае тайните на оцелелите от нелечим рак

Няколко хиляди души по света са претърпели рак, считан за нелечим. Стартъп компания ще проучва характерностите на тези " изключителни " пациенти в опит да възпроизведе в огромен мащаб механизмите, които са им разрешили да " изиграят " прогнозите, оповестява Българска телеграфна агенция.

На британски език те са известни като outliers ( " външните " ) - хора, които по незнайни аргументи поемат по изцяло друга траектория от останалите, откакто се сблъскат с заболяването, изяснява Николас Воликов пред Агенция Франс Прес.

Воликов - експерт в областта на опазването на здравето, е един от двамата бизнесмени, които стоят зад лансирането преди три години на Cure 51 - стартъп, съоснован от световноизвестни онкологични центрове във Франция, Италия и Германия.

Сега те се готвят да сформират " първата световна база данни за оживели от рак ".

Проучването обгръща пациенти, които са претърпели с над 3 или 5 години трите най-опустошителни злокачествени болести: глиобластом - най-агресивният рак на мозъка, метастатичен аденокарцином на панкреаса и дребноклетъчен рак на белия дроб.  

" Общото сред всички тях е, че са доста нападателни типове рак, които не са се възползвали от какъвто и да е действителен лечебен прогрес през последните 15 години ", изяснява Воликов.

И въпреки всичко шепа хора - няколко десетки хиляди по света, оцеляват. Целта на плана е да открие повода. 

Досега всички изследвания се се основавали на пациенти от Северна Америка или Западна Европа. Обхватът на новото проучване ще бъде доста по-широк. По думите на Воликов 50 центъра по света към този момент са подготвени да работят дружно, с цел да съберат данни за тези оживели. 

Базираната в Париж стартъп компания е идентифицирала общо 1300 души, чиито данни може да събере. Брой, който научните екипи смятат за задоволителен, с цел да бъдат избегнати редица отклонения.

След като всички данни бъдат събрани, ще стартира разбор на медицинските отчети, изображенията, туморните кафези и така нататък, отбелязва основният изпълнителен шеф на Cure 51. Ще бъдат взети под внимание и въпросници, включващи информация за метода на живот на пациентите, съня и храненето им, ролята на близките.

" В последна сметка се надяваме да открием молекулярен симптом, който да изясни изключителната преживяемост на тези пациенти ", споделя пред Агенция Франс Прес Оливия льо Со, онколог от центъра " Лион-Берар " в Лион и началник на плана. 

" Тези разбори са вероятни с помощта на най-скорошните достижения в молекулярното секвениране, които са по-прецизни и евтини ", добавя Жан-Ив Бле, президент на Unicancer - обвързвана с плана френска болнична мрежа, отдадена на битката с рака. 
       
Изкуственият разсъдък ще се употребява и за намиране на общи характерности сред  пациентите, по-специално посредством сравняването им с тези на към този момент умряли пациенти.

Крайната цел на Cure 51 е да направи допустимо основаването на медикаменти, които да имитират молекулярните характерности на оживелите пациенти, тъй че от тях да могат да се възползват допустимо най-вече хора.
       
След като научава за плана, Ерве - преподавател от Изер, Франция, който не желае да назове семейството си, непринудено се включва в изследването. 

Ерве споделя, че е диагностициран с глиобластом - най-агресивната форма на рак на мозъка, преди 8 години на 40-годишна възраст. Още през цялото време той осъзнава, че ситуацията е съществено, само че го възприема като война, в която би трябвало да победи. " Бях си забранил да загивам поради брачната половинка и децата ми ", споделя той.

Ерве претърпява интервенция за премахване на тумора, последвана от лъчетерапия и химиотерапия. Месеците минават, ядрено-магнитните резонанси непроменяемо демонстрират едно и също - туморът не се е върнал. 
       
" Мисля, че моят доктор беше първият, който се изненада от резултатите. При всяка среща виждах облекчението на лицето му ", споделя учителят. 

Днес Ерве желае да бъде потребен: " Напълно съзнавам, че имам извънреден шанс, и си помислих, че в случай че желая да дам своя принос, в този момент е моментът ". 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР