Няколко хиляди чужденци са станали български граждани без да са

...
Няколко хиляди чужденци са станали български граждани без да са
Коментари Харесай

Разкритие: Хиляди чужденци са получили българско гражданство без основания

Няколко хиляди чужденци са станали български жители без да са имали никакво съображение за това, сочат нови разкрития на очевидец през бТВ.
В Държавната организация за българите в чужбина /ДАБЧ/ е практикувана по този начин наречената " експресна поръчка " за чужденци, като с преимущество от тази машинация са се употребили мюсюлмани. Така лица от Косово са можели да се снабдят с български документ за сумата сред 3000 и 5000 евро.
Пред бТВ приказва човек от системата, осведомен от близко с корупционната скица в Агенцията за българите в чужбина. Аферата провокира ареста на шефа на Агенцията и докара до политически разтърсвания.
Най-лесно се става българин като си отвориш компания и назначиш 10 чиновници, споделя вътрешният човек. Въз основа на тази своя комерсиална активност му се издава статут за непрекъснато престояване. Вторият метод е като лице, притежаващо компания, непознат жител – от страна отвън Европейски Съюз, си вади документ за съществуване на комерсиално посланичество в България. Третият вид, който е най-предпочитан в последните години, е да си издействат статут за непрекъснато престояване въз основа на документ за български генезис.
С претендентите за българи работят над 100 медиатори и точно те оказват помощ в събирането на документи и адресната регистрация. „ Те употребяват фиктивни адреси. Сумите са разнообразни в другите райони в БГ – сред 50 и 100 евро на човек за адресна регистрация. В пограничните региони с Македония и Сърбия, в областите Благоевград и Кюстендил, там е всеобщо....”, споделя очевидецът.
Посредникът реализира контакт с управителния чиновник, в нормален работен ден, в региона на А се срещат, дават се документи, дават се и надлежно самите пари....
В Агенцията се работело по цени за експресна поръчка и услуги за чужденци с мюсюлмански имена.
„ Най-често лицата заплащат сред 300 и 500 евро за по-бързото издаване на документа. И имаме разделяне от коя страна е кандидатстващото лице. Реално дали има съображение от тази страна да бъдат издавани документи на лица с български генезис, както и той дали е с мюсюлмански или християнски имена....”, изяснява още той.
„ За приемане на уверение за български генезис на разположение от Македония е 1000 евро. За лице, което е от Косово е сред 3000 и 5000 евро....”, споделя вътрешния човек.
Така през последната година няколко хиляди чужденци са станали българи - единствено по документи, без да имат нищо общо с България.
На 31 октомври 2018 година ръководителят на Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев и още над 20 души бяха арестувани в границите на спецоперация за следствие на корупционни практики в организацията. На 5 ноември 2018 година българското държавно управление освободи Харалампиев от заемания пост. Длъжността краткотрайно ще бъде изпълнявана от заместник-председателя на Агенцията Димитър Владимиров до определянето на нов титуляр.
Разследването е почнало по сигнал, получен в Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално имущество преди към четири месеца.
В групата, с изключение на представители на Агенцията за българите в чужбина, имало и медиатори, които намирали хора, искащи да получат българско поданство, без обаче да имат български корени. Именно поради тези медиатори са осъществени обиски в Плевен и Кюстендил.
Търсели са се хора от Украйна, Молдова и Македония, на които са били издавани неистинен документи за българския им генезис. Така, без да имат право на това, те са получавали българско поданство и свободно придвижване на територията на целия Европейски съюз. Тарифата била 5000 евро, дневно са били издавани по тридесетина такива подправени удостоверения.
Петър Харалампиев пое управлението на организацията през май 2017 година. Преди това, от декември 2014 година до май 2017 година, той бе заместител регионален шеф на област София, а преди този момент изпълнителен шеф и член на Управителния съвет на фондация „ Българе “.
Още през февруари 2014 година инспекция в ДАБЧ сподели груби нарушавания при издаването на удостоверения, въз основа на които са получавани български паспорти. Тогава стана ясно, че в интервала от 2010 до 2012 има съвсем двоен растеж на броя на придобилите българско поданство на съображение български генезис.
От схемата са се облагодетелствали хиляди чужденци, които нямат никакви български корени. В същото време на хора с български генезис е отказвано поданство. Сигналът за двойните стандарти бе подаден от заместник-министъра на правораздаването Илия Ангелов до основния прокурор, а инспекцията направена от Върховната административна прокуратура.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР