Няколко големи компании за агрохимикали не са разкрили пред властите

...
Няколко големи компании за агрохимикали не са разкрили пред властите
Коментари Харесай

Фирми укриват данни за токсичността на пестицидите от ЕС

Няколко огромни компании за агрохимикали не са разкрили пред управляващите на Европейския съюз изследвания, оценяващи токсичния резултат на пестицидните съставки върху развиването на мозъка, се споделя в проучване.


Деветте изследвания, които преглеждат по какъв начин разнообразни девет химически съединения на пестициди въздействат върху невротоксичността на развиването (DNT) при плъхове, обаче са били споделени с регулаторните органи в Съединените щати, настояват в отчета основаните в Швеция откриватели.

Двете компании, които стоят зад по-голямата част от изследванията - немският химически колос Bayer и швейцарската селскостопанска компания Syngenta, обявиха, че са спазили всички регулаторни условия.

Изследователите обявиха, че тяхното изследване, оповестено в списание „ Environmental Health “, е първото, което се пробва да дефинира количествено видимо " повтарящия се феномен " на компании, които не разкриват изследвания за DNT пред органите на Европейски Съюз.

" Възмутително и необикновено е, че огромна част от тези проучвания не стигат до управляващите, както изисква законът ", сподели пред Агенция Франс Прес съавторът на проучването Аксел Мие от Стокхолмския университет.

Изследователите са разгледали изследванията за DNT на химически съединения на пестициди, предоставени на Агенцията за запазване на околната среда на Съединени американски щати (EPA) през последните десетилетия.

Те установилиа, че от 35 изследвания, извършени сред 1993 и 2015 година и предоставени на EPA, 9 не са били споделени с органите на Европейски Съюз.

Проучванията са извършени върху бременни плъхове, като е проверявано дали потомството на изложените на въздействието на съединенията страда от проблеми в развиването.

Намаленото наддаване на тегло, забавеното полово съзряване и влошената двигателна интензивност са измежду страничните резултати, докладвани при възрастното поколение.

Четири от деветте пестицидни съединения към този момент са изтеглени от пазара на Европейски Съюз, а други четири сега се преразглеждат, сподели Мие.

" Трябва да има правни последствия - и то съществени, за фирмите, в случай че не съблюдават закона ", сподели той.


Bayer и Syngenta, които са били спонсори по три от изследванията, отхвърлиха заключенията на проучването.

В изказване, изпратено до Агенция Франс Прес, Bayer съобщи, че " постоянно е представяла нужните проучвания, които са се претендирали от тогавашните разпореждания на Европейски Съюз ", като добави, че процесът се е трансформирал през годините.

Syngenta съобщи, че е " изпълнила всички претенции за данни от Европейски Съюз и Швейцария ", като добави, че въпросните проучвания са били направени, с цел да дават отговор на регулаторните насоки на Съединени американски щати.

„ Защита за мозъците на нашите деца "

Говорител на Европейския орган за сигурност на храните (ЕОБХ) съобщи, че през 2021 година влиза в действие по-строго законодателство в тази област, което изисква от фирмите да споделят " всички изследвания за сигурност " на своите артикули.

Съавторът на проучването Кристина Руден прикани органите на Европейски Съюз да сверяват данните с ЕРА и други регулаторни органи, което е елементарно изпълнимо.

Тя добави, че " най-важното деяние е да се отстрани от производителите отговорността за тестването на химикали и тя да се върне на органите ".

Макар че проучванията върху плъхове не са директно използвани към хората, задачата на проучванията на DNT е да се предпазят хората от химикали, които биха могли да повлияят на тяхната централизация, внимание, съгласуваност, учене, памет и коефициент на просветеност, сподели Мие.

" Става дума за отбрана на мозъците на нашите деца ", добави Руден. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР