Няколко европейски държави затягат мерките заради нарастващите случаи на заразени

...
Няколко европейски държави затягат мерките заради нарастващите случаи на заразени
Коментари Харесай

Португалия затваря баровете, Шотландия отмени тържествата за Нова година

Няколко европейски страни стягат ограниченията поради възходящите случаи на инфектирани с COVID-19.
Правителството на Португалия разпореди да бъдат затворени нощните клубове и питейните заведения от 26 декември до 9 януари и предложи на хората да работят от къщи, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Премиерът Антониу Коща разгласи също, че за настаняване в хотел ще се изисква отрицателен тест, а за празнувания навън на Новата година ще могат да се събират до 10 индивида на едно място. Отрицателен тест ще е нужен и за влизане в заведения за хранене, казина, за присъединяване в тържества на публични места.

" Това към момента няма да е естествената Коледа, с която сме привикнали ", сподели министър председателят. Но в случай че не вземем тези ограничения в този момент, последствията за живота на всички ни ще бъдат доста по-лоши след Коледа и Нова година, добави той. Предвиждаше се множеството от рестриктивните мерки да влязат в действие при започване на януари, само че епидемиологичната обстановка наложи те да бъдат въведени по-рано, сподели Коща.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви през днешния ден, че публичните тържества за Нова година ще бъдат анулирани и очерта проектите след Рождество да бъде стеснен броят на хората, които може да се събират на едно място, съобщи Ройтерс.

" От опит знаем, че в случай че чакаме данните да ни кажат, че имаме проблем, да вземем за пример с приема в лечебни заведения, към този момент ще е прекомерно късно да действаме за отбягване на казуса ", сподели Стърджън пред шотландския парламент. Тя разгласи, че от 26 декември за период до три седмици ще бъде разрешено на закрито да се събират до 100 правостоящи и до 200 индивида на седящи места, а лимитът за прояви навън към този момент е 500 души. В мощ е и условието за съблюдаване на физическа отдалеченост, добави първият министър.

По думите на Стърджън ограниченията ще се отнасят и за спортните надпревари, включително футболните мачове, които на процедура ще минават без фенове. Тя означи със страдание, че плануваното всеобщо посрещане на Нова година в Единбург няма да се състои.

През миналата седмица в цяла Англия бяха регистрирани рекордни равнища на новите случаи с Ковид-19 и се усили броят на постъпващите в болница инфектирани с ковид. Премиерът Борис Джонсън е под напън в своята Консервативна партия да не постанова нови ограничавания. Той се отхвърли да направи това за Англия на вчерашното съвещание на кабинета, само че сподели, че рестрикции евентуално в един миг ще са нужни.

Шведските управляващи ще призоват всички чиновници да работят от у дома, в случай че това е допустимо, и ще затегнат разпоредбите за обществена отдалеченост, разгласи държавното управление в Стокхолм, съобщи Ройтерс.

Новите ограничавания плануват също обслужването на клиентите в питейните заведения и заведенията за хранене да става единствено на маса. Това ще важи и за по-големите всеобщи прояви.

" Сега би трябвало всички дружно да поемем отговорност и да се приспособяваме към новите действителности ", сподели на конференция министър-председателката Магдалена Андершон. " Разбирам, че доста хора са изтощени от всичко това - аз също съм, само че в този момент има нов вид на вируса, което значи, че сме в нова обстановка. "

Шведската Агенция по публично здраве съобщи, че най-лошият й сюжет е доникъде на януари броят на новозаразените дневно да доближи до над 15 000.

През последните седмици заболеваемостта в скандинавската страна стартира да пораства, въпреки и от нива под междинното за множеството европейски страни.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР