Няколко европейски държави се заеха днес да разследват необясними течове

...
Няколко европейски държави се заеха днес да разследват необясними течове
Коментари Харесай

Засякоха загадъчни течове на газ в руски газопроводи към Европа

Няколко европейски страни се заеха през днешния ден да проверяват необясними течове в два съветски газопровода, минаващи под Балтийско море покрай Швеция и Дания - инфраструктура, която е в основата на енергийната рецесия след нахлуването на Русия в Украйна, съобщи БГНЕС.

Морската администрация на Швеция издаде предизвестие за два теча в газопровода " Северен поток 1 ", малко откакто бе открит теч в близкия газопровод " Северен поток 2 ", който накара Дания да ограничи корабоплаването в радиус от пет морски благи.

И двата тръбопровода са огнища на ескалиращата енергийна война сред Европа и Москва, която раздруса огромните западни стопански системи и докара до внезапно повишаване на цените на газа.

По време на откриването на течовете нито един от двата тръбопровода не е изпомпвал газ за Европа, само че и двата към момента са съдържали газ под налягане. Инцидентите ще попречат на всяко изпитание за пускане или рестартиране на комерсиална употреба на двата газопровода, заяви организация Ройтерс.

" Вчера беше открит теч по един от двата газопровода сред Русия и Дания - " Северен поток 2 ". Тръбопроводът не е в употреба, само че съдържа природен газ, който в този момент изтича ", съобщи в писмен коментар министърът на енергетиката на Дания Дан Йоргенсен.

" Властите към този момент са осведомени, че има още два теча по " Северен поток 1 ", който също не е в употреба, само че съдържа газ ", добави той.

От " Газпром " отхвърлиха коментар.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР