Няколко експлозии прогърмяха край Запорожката атомна електроцентрала след масиран обстрел

...
Няколко експлозии прогърмяха край Запорожката атомна електроцентрала след масиран обстрел
Коментари Харесай

Украинските войски обстрелваха Енергодар, взривове прогърмяха и в района на Запорожката АЕЦ


Няколко детонации прогърмяха край Запорожката атомна електроцентрала след масиран обстрел на Енергодар от въоръжените сили на Украйна, оповестиха от градската администрация.

„ Днес, 15 август, още веднъж беше открит огън по цивилни поданици и гражданската инфраструктура на град Енергодар от противоположната страна на Днепър. Повече от час терористите от Въоръжените сили на Украйна водят масиран артилерийски огън “, се споделя в канала на ведомството в Telegram.

Местните управляващи оповестиха, че през последните два часа към 25 удара от доставени от Съединени американски щати тежки оръдия са били нанесени по града и атомната електроцентрала.

Под обстрел бяха и жилищните региони на града, индустриалната зона и село Ивановка.

Спешните служби събират информация за жертви и вреди по гражданската инфраструктура.

Запорожката АЕЦ се намира на левия бряг на Днепър, покрай град Енергодар. Това е най-голямата по брой енергоблокове (шест) и най-мощната атомна електроцентрала в Европа.

От март централата е под контрола на съветските военни. Както подчертаха в съветското външно министерство, това е целесъобразно от позиция на попречване на приключване на радиоактивни материали.

От началото на август украинските войски ускориха обстрела на АЕЦ. Според Рогов военнослужещите от 44-та артилерийска бригада на въоръжените сили на Украйна употребяват управляеми ракети и снаряди западно произвеждане. Обстрелът към този момент повреди високоволтовата линия на подстанция Каховская, личният състав трябваше да понижи мощността на два енергоблока.

Шефът на МААЕ Рафаел Гроси изрази безпокойствие от обстрела на станцията. Той възнамерява персонално да управлява задача, която да посети атомната електроцентрала. Освен това предходната седмица обстановката беше разисквана на съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Както означи заместник-постоянният представител на Русия Дмитрий Полянски, никой от участниците не поддържа киевската версия на събитията.

Последвайте или харесайте вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--

Споделяйте нашите изявления.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР