Няколко екологична бомби цъка край Пловдив. Катуница, Ягодово, Крумово са

...
Няколко екологична бомби цъка край Пловдив. Катуница, Ягодово, Крумово са
Коментари Харесай

Екологични бомби цъкат край Пловдив

Няколко екологична бомби цъка край Пловдив. Катуница, Ягодово, Крумово са притиснати от миризмите на утайките в Пречиствателната станция и депото за боклуци на КЦМ. На север от града пък хората в Труд водят дълга борба против апаратура за биогаз, която съгласно локалните им вгорчава живота.

Депото за промишлени и рискови боклуци на КЦМ. То е ситуирано покрай летище Крумово на към 5 км от Катуница и на 6 от Ягодово. Въпреки че Регионална инспекция за опазване на околната среда -Пловдив не открива нарушавания при инспекциите, поданици на Катуница изясняват, че постоянно усещат неприятна миризма. Според кмета на селото Красимир Юруков това се случвало най-вече лятото в жегите и като духне вятър.

Жителите на селото се тормозят, че земите наоколо до депото може да бъдат нечисти.

Хората под пагон от военното летище също постоянно се оплакват от миризмите. Някои от тях показват подозрения в достоверността на мониторинга и анализите на въздуха, които нормално не регистрират проблеми.

Друг екологичен проблем, който чака от години да бъде позволен в региона, са струпаните на брега на река Чая /Чепеларска/ покрай Катуница/, само че в землището на Община Садово/ 1 милион тона утайки от Пречиствателната станция.

" Те са депонирани там преди 15 година, сега Пречиствателната не вози, само че и не се подхваща нищо за извозването им и рекултивацията. Ако реката вдигне равнището си внезапно, може да ги отнесе чак до Одрин ", счита Юруков. И напомни, че още преди години дали обещание на локалните, че ще извозват утайките до меден рудник в Панагюрище, само че това по този начин и не се случило. Въпреки многократните ми сигнали тези екологични проблеми към момента стоят неразрешени, добави кметът на Катуница.

През 2017 година кметът на община Садово Димитър Здравков също сигнализира за заплахата 1 млн. тона утайки да влязат в Марица поради нерегламентирани ровове на метри, от които се извлича баластра и строителни материали наоколо.

Ягодово си отдъхна от миризмите на утайките малко откакто депото в землището до селото бе закрито преди повече от 10 години.

" Преди това в действителност усещахме неприятни миризми ", описа кметът на Ягодово Димитър Дишев. Той добави, че в този момент в селото не усеща дискомфорт от миризми, само че като пътуваш за Ягодово или Пловдив, когато преминеш край Пречиствателната, от време на време се усещал противен аромат.

На косъм от построяването на крематориум се разминаха пък жителите на Куклен. Миналата година против Инсинератора за изгаряне на човешки остатъци бяха събрани 2000 подписа, а против капиталовото предложение се оповестиха Куклен и прилежащите села Крумово и Брестник. Обектът трябваше да бъде вдигнат на Асеновградско шосе, покрай КЦМ. На публичното разискване залата в общината на Куклен се оказа тясна да побере всички пристигнали. Администрацията изнесе тонколони пред общината, с цел да могат всички да чуват разискването. На срещата с кандидат-инвеститора пристигна и митрополит Николай, който също се разгласи против инсинератора. В миг, в който компанията размаха декларация, подкрепена от Българска истинна черква, владиката го сграбчи и скъса с въпроса: " А ние не сме ли същинска черква? ". Постъпката му бе подкрепена с овации от цялостната зала.

Гневни по време на разискването, някои от присъстващите крещяха, че няма да позволен още един комин да дими под града им. Заради този на КЦМ върху локалната продукция от години тегне клеймо. Хората изясняват по какъв начин на пазара не могат да продадат едно кило череши, когато купувачът ги попита от кое място са и признаят, че са от Куклен. Заради гневната опозиция на локалните вложителят се отхвърли от желанието си да строи инсинератора.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР