Семейства се движат през дълга трева, за да избегнат миграционните контролно-пропускателни пунктове

...
Няколко дузини хора се натрупват в микробус, предназначен за 13.
Коментари Харесай

Няколко дузини хора се натрупват в микробус, предназначен за 13. Те са прекосили река на импровизиран сал и се надяват да изминат около 20 мили, за да стигнат до следващата си спирка. Но след малко микробусът спира и всички трябва да излязат.

Пътниците – деца и техните родители, по-възрастни двойки и самотни възрастни – са платили, за да стигнат от Сиудад Идалго в Мексико, малък град на границата с Гватемала, до Тапачула, най-близкия град.

Но те влязоха в Мексико без разрешение или документи, така че шофьорът на микробуса им казва да се наведат около контролно-пропускателен пункт и да бъдат взети от другата страна от него или от друго превозно средство.

Семействата грабват вещите си и тръгват по асфалтираната пътека, докато ние се присъединяваме към тях, дълга трева най-вече ги скрива от погледа на магистралата и мексиканските служители.

Мигрантите на raft CNN

Не е тайна, че това се случва, точно както всички знаят за саловете, прекарващи хората през река Сучиате и международната граница.

От време на време мексиканските служители викат през тревата на пешеходците и им казват да се върнат на главния път.

Никой не обръща внимание на служителите. Мигрантите просто продължават да маршируват, като на моменти си дават знак един на друг да приклекнат по-ниско, за да не се виждат.

Не видяхме служители да си правят труда да ги преследват, докато вървяха по неофициалния мигрантски маршрут, само на метри от Национален път 200, който тръгва от границата на север.

Тази статична игра на котка и мишка ще се играе няколко пъти покрай няколко контролни точки по маршрута. Всяка спирка води до преход от 20 или 30 минути и нерви за това дали обещаният транспорт ще бъде там от другата страна.

Мигрантите, с които CNN разговаря, казаха, че това е просто още една неравност в дългия им път, още един набор от препятствия, които вероятно ще накарат това, което обикновено е едночасово пътуване, да продължи цял ден.

В Тапачула казаха, че планират да поискат убежище или разрешение за законно преминаване през Мексико с надеждата да стигнат до Съединените щати.

Две семейства от Венецуела казаха, че това ще бъде първият им контакт с официални лица, откакто са избягали от размирната си страна. Те казват, че са пътували през Колумбия, Панама, Коста Рика, Никарагуа, Хондурас и Гватемала.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР