Няколко души изчезнаха в Хималаите, а лавина блокира маршрута, по

...
Няколко души изчезнаха в Хималаите, а лавина блокира маршрута, по
Коментари Харесай

Щастлива случайност спаси българин при изкачване на най-смъртоносния осемхилядник в света

Няколко души изчезнаха в Хималаите, а лавина блокира маршрута, по който те е трябвало да слязат. 64-годишният Господин Динев се е избавил по щастлива случайност. Той е отсрочил офанзивата към високия 8091 метра връх Анапурна, определян като най-смъртоносния осемхилядник в света, поради случай с багажа си. Именно това го защищава от последвалото злополучие.

Наложило се е той да слезе, откакто към този момент е достигнал 6400 м височина. Заради паднал багаж алпинистът деец от Сливен се връща с близо 1000 м, където намира част от движимостите си. Именно тогава в по-горен сектор от маршрута е паднала лавината, от която се е избавил. В момента той е в сигурност в Базовия лагер, където изчаква, оповестява БНР.

Късмет е извадила и индийка, която е изкачила Анапурна преди два дни и била оповестена за мъртва, откакто връзката с нея прекъснала. Неочаквано обаче е подала сигнал за помощ и е избавена от хеликоптер. Балжи Каур е била на седем осемхилядника, като изкачва шест от тях за пет месеца.

Все още обаче остава неразбираема ориста на сънародника ѝ Анораг Малу, за който се допуска, че се е подхлъзнал и е паднал в пролука на слизане от Aнапурна.

Ирландецът Ноел Хана, който също по-рано е изкачил върха, е умрял на слизане от височинна болест. Той има 10 изкачвания на Еверест и е първият мъж от Северна Ирландия, стъпил на К2.

Вчера лавина е блокирала маршрута на Анапурна, по който десетки души са изкачили върха през последните дни. Заради това някои от слизащите останали по височинните лагери.

С хеликоптер са били свалени в Базовия лагер притежателят на международния връх за най-млад мъж, изкачващ осемхилядници – Шехроз Кашиф от Пакиста,н и сънародничката му Найла Каини – първата пакистанка, изкачила Анапурна.

Нашият планинар Господин Динев ще нападна върха без О2. Той споделя, че да покори Анапурна, е негова фантазия и на приятеля му, който е умрял по-рано при офанзива на върха.

 
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР