Страхува се, че десетки загинаха, след като лодка се преобърна край Кабо Верде

...
Няколко души бяха открити мъртви и 38 други спасени от
Коментари Харесай

Няколко души бяха открити мъртви и 38 други спасени от лодка край Кабо Верде, съобщиха властите, докато Международната организация по миграция (МОМ) предупреди, че още десетки хора са в неизвестност и се страхуваше, че е мъртъв.

Смята се, че повече от 60 души са загинали, когато лодка с мигранти, която напусна Сенегал през юли, се преобърна край Кабо Верде, съобщи МОМ в сряда.

Шестдесет и трима души се смятат за загинали, докато 38-те оцелели включват четири деца на възраст от 12 до 16 години, каза говорителят на МОМ Сафа Мзехли пред агенция AFP.

Рибарната лодка е напуснала Сенегал преди месец, според съобщения в медиите в Кабо Верде, островна държава на около 620 км (385 мили) от западноафриканското крайбрежие.

Външното министерство на Сенегал съобщи късно във вторник, че 38 души, включително гражданин на Гвинея-Бисау, са били спасени от лодката.

Бреговата охрана каза, че общият брой на оцелелите и загиналите е 48. Местната морга каза, че е получила седем трупа.

Корабът е бил забелязан в понеделник на почти 320 км (200 мили) от остров Сал от испанска рибарска лодка, която е предупредила властите на Кабо Верде, каза полицията.

„Трябва да отворим обятия си и да приветстваме живите и да погребем мъртвите с достойнство“, каза министърът на здравеопазването на Кабо Верде Филомена Гонкалвес, цитирана от информационната агенция Inforpress.


Испанската група за защита на миграцията Walking Borders каза, че корабът е бил голяма рибарска лодка, наречена pirogue, която е напуснала Сенегал на 10 юли с повече от 100 бежанци и мигранти на борда.

Семейства във Фас Бойе, крайморски град на 145 км (90 мили) северно от столицата Дакар, са се свързали с Walking Borders на 20 юли, след като десет дни не са чули близките си на лодката, каза основателят на групата Хелена Малено Гарсон пред Асошиейтед прес информационна агенция.

Чейх Ауа Бойе, президент на местната асоциация на рибарите, каза, че двама от неговите племенници са изчезнали. „Те искаха да отидат в Испания“, каза Бойе.

Хосе Руи Морейра, здравен служител в Сал, каза, че седем оцелели трябва да бъдат откарани в болница, съобщи агенция AFP.

Кабо Верде се намира на морския миграционен път към испанските Канарски острови – врата към Европейския съюз.

Хиляди бежанци и мигранти, бягащи от бедност и война, рискуват живота си, за да направят опасното пътуване всяка година.

Те често пътуват в скромни лодки или моторизирани канута, доставени от контрабандисти, които начисляват такса за пътуването.

През януари спасителни екипи в Кабо Верде спасиха около 90 бежанци и мигранти, носещи се в кану, докато други двама на борда загинаха.

Те бяха от Сенегал, Гамбия, Гвинея-Бисау и Сиера Леоне.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР