Няколко дни след последния ден на колоездачната Обиколка на Испания,

...
Няколко дни след последния ден на колоездачната Обиколка на Испания,
Коментари Харесай

Изводите след Обиколката на Испания

Няколко дни след последния ден на колоездачната Обиколка на Испания, към този момент може умерено да погледнем обратно и да си създадем изводите от любопитната триседмична конкуренция. В следните редове ще проучвам случилото се, като ще се концентрирам върху няколко точки.

Йъмбо-Висма е най-силният тим

Тук надали би трябвало и да се излагат прекомерно доста причини. Отборът завоюва и трите огромни обиколки и то с трима разнообразни колоездача, като Сеп Къс изненадващо стигна до крайната победа. Не единствено това, само че Йъмбо-Висма имаха трима колоездачи на почетната стълбичка. Двукратният победител в Тур дьо Франс Йонас Вингегор остана втори, а спечелилият от тазгодишното Джиро Д'Италия и троент първенец във Вуелтата – Примож Роглич, приключи на трето място. Конкуренция за Йъмбо-Висма съвсем нямаше, като изключим Ремко Евенепул, който обаче завърши с битката си за генерално класиране след закъсването си в 13-и стадий.

Изключително впечатляващо и рядко (в модерната история на колоезденето даже не се е случвало) е един тим да завоюва трите огромни обиколки в една година и то с трима разнообразни състезатели. Общият брой победи за тима през годината е 62, което е с 14 повече от предишния сезон, а този още не е завършил. Доминацията на Йъмбо-Висма бе затвърдена във Вуелтата и се видя, че няма тим, който даже да се опълчи на отбора. В планинските стадии малко хора оставаха с водачите на Йъмбо, а пък те си вършеха работата ужасно. В последна сметка вътрешна битка нямаше и Сеп Къс стигна до крайния триумф, който мнозина биха споделили, че е подарен.

Американецът обаче сподели темперамент и даже, когато изоставаше от Вингегор и Роглич, то не бе с доста. Къс прекара общо 14 дни в алено, откакто завоюва шестия стадий, а след седмия облече лидерската фланелка. Това сигурно е най-голямата и незабравима победа на Къс, която обаче пристигна, в случай че не като подарък, то след жест на огромните водачи в тима – Вингегор и Роглич. Разбира се, от Йъмбо имаха лукса да карат за Къс и да не нападат в последните стадии, защото разликата бе много огромна. Хуан Аюсо, който е на четвърта позиция приключи на 3:18 минути зад спечелилия във Вуелтата. Топ 10 се затвори от Сантиаго Буитраго, който изоставаше на над 11 минути.

Тук е времето да поздравим младият белгиец Уитдебрукс, който направи ужасно съревнование и приключи осми. 20-годишният играч на Бора направи дебют в огромна обиколка и впечатли мнозина.

Доминацията прави спорта отегчителен

Това е изказване, което се отнася за всеки спорт, дали той е футбол, формула 1 или колоездене. Доминацията и предрешения победител вършат едно съревнование надалеч по-скучно. Много хора биха споделили, че интригата във Вуелтата свърши в 13-и стадий, когато Ремко Евенепул закъса и изгуби над 27 минути. От друга страна тримата състезатели на Йъмбо Висма в даден миг бяха събрани на малко над минута и не се знаеше какво ще стане вътре в тима, а доста отписваха Сеп Къс след етапната победа в 16-и стадий на Йонас Вингегор.

За жал това бе решено вътре в тима, а не на шосето. Така и не видяхме кой от тримата на Йъмбо-Висма бе най-силен. Разбира се, въпросите какво щеше да бъде, в случай че Къс го нямаше или Ремко не беше закъсал остават. Но техните отговори ще са тайнственост.

Талантливият Евенепул не бе подготвен за предизвикването

Ремко Евенепул е измежду най, в случай че не и най-талантливият, колоездач в колоната. Това бе доказано и на тази Вуелта. Физическите му дадености са съвършени за спорта и обикновено стига до доста победи. Всъщност белгиецът записа своята победа номер 50 в Обиколката на Испания, ставайки третият най-млад колоездач, който стига до този брой триумфи. Да, Ремко се сгромоляса пагубно в 13-и стадий с финалното нанагорнище Кол Д'Турмале, само че той в действителност изостана още първоначално и по този начин и не стигна до него с групата.

Всъщност се видя нещо неприятно, Ремко сякаш елементарно се съобщи. Разбира се, няма по какъв начин да знаем какво е в главата му, само че белгиецът е потвърдил, че от време на време душeвността му не устоя. Той показа, че Вуелтата не е била основната му цел и не се е готвил целеустремено, което е по този начин, само че въпреки всичко почитателите на колоезденето чакаха по-силно показване в генералното класиране от миналогодишния първенец във Вуелтата. Определено в това отношение сподели, а с някои си решения на пътища и отвън него потвърди, че не е бил подготвен за това съревнование и огромното предизвикателство – Йъмбо-Висма. Ремко би трябвало деликатно да огледа обратно и да си вземе уроците, най-много от избухливите си моменти и тук-там неверни тактически решения или изявления пред медиите. Ще бъде забавно дали въпреки всичко Ремко ще може да провокира огромните многоетапници в Тур дьо Франс 2024, а точно Тадей Погачар и Йонас Вингегор. Талантът е там, краката също, само че нещо липсва на Ремко Евенепул.

Това казано, въпреки всичко той завоюва три стадия в Обиколката на Испания и още пет пъти влезе в топ 5. Освен това 3 дни беше в алено, а най-после завоюва и фланелката за най-хубав катерач, тъй че сигурно не можем да кажем, че конкуренцията е неуспех за белгиеца. Той обаче има върху какво да работи, с цел да го забележим един до друг с огромните кучета. С това мислено, сигурно нямаме самообладание за идния сезон и триседмичните обиколки, а най-много Тур дьо Франс, като настройката е, че тримата гореспоменати ще вземат участие там. Ремко ще премери сили с Погачар още в края на октомври – в последния паметник за сезона Ломбардия.

И за край би трябвало да отбележим още няколко чудесни представяния, както и разочароващи такива. Освен Уитдебрук, който впечатли, несъмнено на доста високо равнище беше и Андреас Крон, който завоюва втория стадий и имаше някои доста мощни включвания в отделяне, в това число трети места в 11-и и 18-и стадий. Кейдън Гроувс нямаше сериозна конкуренция при спринтьорите, само че въпреки всичко би трябвало да го поздравим за трите етапни победи и трикото по точки. Ваут Пулс сигурно зарадва мнозина със мощното си каране на митичното нанагорнище Англиру и успеха си в 20-ия стадий на Вуелтата.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР