Няколко дни след откриването на Културния клуб Иван Михайлов“ в

...
Няколко дни след откриването на Културния клуб Иван Михайлов“ в
Коментари Харесай

В Скопие не спират коментарите по повод Културния клуб Иван Михайлов в Битоля

Няколко дни след откриването на Културния клуб " Иван Михайлов “ в Битоля мненията в Република Северна Македония не престават, предава Българска телеграфна агенция в понеделник.

Председателят от македонска страна на взаимната историческа комисия Драги Георгиев разяснява за Дойче веле, че именуването на клуба на името на Иван Михайлов " не е нищо друго с изключение на умишлена провокация, която изпраща и обръщение “.

" Това е историческа персона, която поради концепциите си за несъществуваща македонска нация получи извънредно отрицателно отношение от македонците. И когато името на подобен човек се постанова като име на културен клуб на територията на македонската страна, а Иван Михайлов няма нищо общо с културата, то може да се схваща единствено като арогантна провокация или даже като акт, противопоставен на така наречен другарство “, счита Георгиев, съгласно който този акт слага под подозрение всички други опити за намиране на решение на недоразуменията сред България и Република Северна Македония.

" Защо е отворен клубът в Битоля, пробългарското течение ли е най-силното в Битоля? “, попита историкът Тодор Чепреганов по македонската ТВ 24. " Не можеш да бягаш от историческите обстоятелства. България беше освен фашистка, само че и национал-фашистка страна. Защо Петков и неговото политическо обграждане не отидоха през вчерашния ден да се извинят и да се поклонят на паметника на 3000-те евреи, които бяха депортирани от Битоля, а пристигнаха да се отбележат в откриването на културен клуб на името на Иван Михайлов “, попита той.

Според някогашния ръководител на Народното събрание в Република Северна Македония и ръководител на Нова социалдемократическа партия Тито Петковски и за най-големите оптимисти в страната към този момент е станало ясно, че " след прераждането на фашизма от българското държавно управление в Битоля, (Република Северна) Македония няма да влезе в Европейски Съюз. “ По думите му България води икономическа война с Република Северна Македония.

" От 16 години, откогато получихме статут на претендент, единствено от първото българско несъгласие до през днешния ден, (Република Северна) Македония загуби над 250 милиона от европейските средства, които биха могли да бъдат включени в нашето развиване. Най-накрая би трябвало да разберем, че страната е изправена пред доста мощен зложелател, също така членка на Европейски Съюз. Посланието от Битоля е ясно и недвусмислено - признайте, че сте българи, тъй че ще ви позволим да започнете договаряния с Европейски Съюз “, написа във фейсбук профила си Петковски.

На откриването в събота на Културния клуб " Иван Михайлов” в Битоля, участваха вицепрезидентът Илияна Йотова, министър председателят Кирил Петков, външният министър Теодора Генчовска, посланикът на страната ни в Република Северна Македония Ангел Ангелов, генералният консул в Битоля Димитър Иванов, някогашният министър на външните работи Екатерина Захариева, някогашният министър на защитата Красимир Каракачанов, министърът на културата в служебното държавно управление Велислав Минеков, ръководителят на 44-тото Народно заседание Цвета Караянчева, депутатите Елисавета Белобрадова, Андрей Гюров и Драгомир Стойнев, други сегашни и някогашни народни представители и общественици.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР