Няколко дни преди вота ГЕРБ е първа политическа сила в

...
Няколко дни преди вота ГЕРБ е първа политическа сила в
Коментари Харесай

Алфа Рисърч: ГЕРБ - 25.2%, ПП - 16.5%, ДПС - 13.1%, Възраждане - 11.0%, БСП - 10.2%, ДБ - 8.4%, Възход - 4.4%, ИТН - 4.0%

Няколко дни преди вота ГЕРБ е първа политическа мощ в електоралните желания на твърдо решилите да гласоподават. Партията получава поддръжка от 25.2%. С 16.5% Продължаваме промяната се обрисува като втора политическа мощ, само че при нея се следи отлив в хода на акцията.

Това се споделя в национално представително изследване на Алфа Рисърч на финала на предизборната акция за предварителните парламентарни избори на 2 октомври.

Движение за права и свободи е с капацитет от 13.1%, като основен за съответната му позиция може да се окаже вотът от чужбина.

„ Възраждане ” удвоява резултата от ноемврийските избори през 2021 година и доближава до към 11 на 100. Партията се възползва от отлива на гласоподаватели от Политическа партия, Има Такъв Народ, отчасти от Българска социалистическа партия и някогашните „ патриоти “. Концентрира в себе си русофилския избор. Същевременно извънредно отрицателните настроения (78%) към оповестената готовност в Русия стартират да работят като самобитна бариера против този избор. Кой от факторите ще се окаже с по-голяма мощ ще се реши безусловно в последните дни от акцията.

Българска социалистическа партия съумява да резервира обществената си ниша, макар навлизането в нея на Политическа партия, и може да разчита на малко над 10 на 100 от вота на гласоподавателите. Тя също е една от партиите, които се движат в по-широк диапазон, според от мобилизацията за гласоподаване. Ключово за нея е да убеди по-възрастните си гласоподаватели да отидат до урните и да не загуби част от тях по чисто софтуерни аргументи.

Ръст в хода на акцията отбелязва Демократична България, като в края ѝ евентуалната поддръжка доближава до 8.4%. Обединението връща част от гласоподавателите си, дали своят вот за Политическа партия на предходните избори, само че обменът на гласоподаватели сред тях остава много висок и вероятно еднопосочно придвижване към някоя от двете може да докара до разбъркване на техните проценти.

На ръба за влизане в 48-то Народно заседание остават Български напредък (4.4%) и Има Такъв Народ (4%). И при двете партии мобилизацията на евентуалните гласоподаватели е релативно ниска, а съмнението, дали да гласоподават за тях, или за друга политическа мощ – високо. Бъдещото им парламентарно посланичество може да зависи от малцина гласове в самия ден на вота.

В изискванията на планувана ниска изборна интензивност (когато 1% от гласуващите се равнява на към 25 000 гласа) разбъркването в позициите сред второто и петото място е напълно реалистична догадка. Макар и разликата в получения безспорен брой гласове да не бъде доста огромна, политически това може да има огромно значение. Както поради вероятните съдружни конфигурации, по този начин и поради конституционната процедура за реда на връчване на мандатите.

Националното изследване на Алфа Рисърч демонстрира, че три дни преди предварителните парламентарни избори, българите остават поляризирани и прекомерно скептични към опцията след тях да се образува постоянно държавно управление. 47,1% считат, че ще се сформира кабинет. 42,8% не считат за реалистична тази опция. Огромното болшинство от българите желаят съставянето на кабинет, само че явно позициите и държанието на партиите в предизборната акция излъчват противоположни послания. Което, с изключение на всичко друго, демотивира не дребна част от жителите да отидат до урните. /БГНЕС

Настоящото проучване е извършено в интервала 27 – 29 септември 2022 година от Алфа Рисърч и се осъществя със лични средства. Проучването е извършено измежду 1025 пълнолетни жители от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по главните социално-демографски признаци. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление с таблети по домовете на интервюираните лица.
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР