Няколко дни преди обявяването на планираната от френското правителство пенсионна

...
Няколко дни преди обявяването на планираната от френското правителство пенсионна
Коментари Харесай

Последните дни преди хаоса!? Макрон води Франция към социален взрив

Няколко дни преди оповестяването на плануваната от френското държавно управление пенсионна промяна, тълпи от " жълти жилетки " излязоха по улиците на френските градове, с цел да стачкуват против антисоциалните промени на Макрон, по-специално плануваното увеличение на възрастта за пенсиониране. Французите са извънредно недоволни и от повишаването на живота в страната.

Осем огромни синдиката на служащите и редица студентски съюзи обявиха, че са подготвени да провеждат национални стачки и митинги, в случай че проектите за промени не се трансформират.

Премиерът Елизабет Борн не пести старания през последните месеци, с цел да помири французите с последователното увеличение на възрастта за пенсиониране до 65 години, както упорства Макрон.

Алиансът на синдикатите разгласи, че огромни стачки и демонстрации са планувани за януари 2023 година Профсъюзите чакат по-голямата част от популацията да се причисли към тях.

Президентът на Европейската конфедерация на профсъюзите (ETUC) и началник на Френската демократична конфедерация на труда Лоран Берже съобщи, че „ без по-нататъшен разговор сред институциите, синдикатите и гражданското общество Европа ще стане очевидец на безпорядък и напредък на крайната десница “.

Бергер означи, че е належащо „ да се сложи под въпрос системата, която съществува през днешния ден, която открива една и съща възраст за пенсиониране за всички “. Той счита, че държавното управление не се съветва задълбочено със синдикатите за повишение на възрастта за пенсиониране от 62 на 65 години във връзка с бюджетните и финансови промени.

Вторият по величина синдикат във Франция, Общата конфедерация на труда (CGT), се опълчва най-радикално на всяко увеличение на законоустановената възраст за пенсиониране.

Дворецът Матиньон обаче реши да играе ва-банк. „ Ще стигнем до дъно, тъй като единствено по този метод нашият обществен модел може да оцелее “, сподели държавният представител Оливие Веран.

„ Много хора във Франция считат сходни изказвания за измама “, сподели Алеся Милорадович, чиновник на Парижката академия по геополитика, в изявление за ФСК.

„ Покачването на общото равнище на цените доближи върхове, невиждани във Франция от повече от четиридесет години. Всичко се усилва. Газ, електричество, гориво, дърва за огрев се трансформират в разкош. Цените на храните са се повишили с 10% през септември 2022 година,според неотдавнашен отчет на Генералния инспекторат по финанси (IGF), и са достигнали нарастване от 12% през декември.

Поскъпването в магазините за хранителни артикули е разследване от „ повишаването на селскостопанската продукция, породено от повишаването на суровините, климатичните условия, ветеринарната рецесия, дефицита на работна ръка и в последна сметка загубата на конкурентоспособността на нашата селскостопанска промишленост “.

Докладът на френския Сенат отбелязва съществено повишаване на главните хранителни артикули. Сред тях: варена шунка, телешка кайма, пилешки котлети, полуобезмаслено мляко, телешко, агнешко месо, кисело мляко, масло, сирена ементал и камамбер, франзела, паста... Причината е оскъпяването на продукцията, обвързвано с покачването на цените за първични материали, електрическа енергия и други енергоносители.

Неконтролируемата инфлация се трансформира в злополучие за най-уязвимите консуматори, за занаятчиите и търговците. „ Безброй пекарни са банкрутирали, тъй като не могат да заплащат сметките си за електричество, фермери продават добитък, с цел да поддържат бизнеса си, компании в неволя редуцират личен състав, тъй като сметките им за електричество са прекомерно високи... постепенно потъват в беднотия.

Президентът на Secours Catholique Вероник Мото написа в публицистична публикация на уеб страницата на асоциацията: „ Има жизненоважни потребности, които не можем да посрещнем – храна, отопление, от време на време здравно лечение… 48% от интервюираните семейства не са в положение да покрият ежедневните си разноски за храна. Особено податливите на инфлация, най-скромните семейства имат толкоз лимитирани бюджети, че най-малкото нарастване на разноските за храна или сила ги тласка към алено. Ползите не са огромни. Социалните минимуми бяха преоценени с 4% през юли 2022 година под равнището на инфлацията. “

„ Последните дни преди хаоса? “ пита Le Figaro, отбелязвайки, че на 10 януари държавното управление показва своя законопроект за пенсионна промяна в Народното събрание, „ целесъобразно от причини, повтаряни още веднъж и още веднъж от тридесет години: застаряващо население, финансов недостиг на системата, нуждата французите да работим по-усилено, с цел да се доближим до стандартите на другите западни страни. "

Френският институт за публично мнение неотдавна организира изследване, съгласно което съвсем всеки втори французин (48%) е засегнат от актуалната икономическа и обществена обстановка във Франция, 32% споделят, че са били уволнени от работата си, а единствено 2% поддържат увеличение на възрастта за пенсиониране.

И голямото болшинство от французите (79%) считат, че през идващите месеци във Франция може да настъпи обществен гърмеж.

Още по-притеснителното, по думите на анализаторите на INFOP, е, че всеки втори французин (52%) желае Франция да преживее обществен гърмеж . Сред последователите на „ Националното обединяване ” на Марин льо Пен, 71% от интервюираните заявяват предпочитание да видят детонация в страната, измежду последователите на „ Непокорената Франция ” на Жан-Люк Меланшон – 87%.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР