Няколко дискотеки се намират на плажа в комплекса Какао Бийч

...
Няколко дискотеки се намират на плажа в комплекса Какао Бийч
Коментари Харесай

Симеонов vs. Ангелкова: Сблъсъкът продължава

Няколко нощни заведения се намират на плажа в комплекса " Какао Бийч " – с изключение на едноименната " Какао Бийч ", там са още " Бедрум ", " Дъ уан " и " Ла Кубанита "

[От Twitter профила на Валери Симеонов] Още по тематиката
Първите четири плажа за компании, свързани със СИК, ВИС, Доган и Златев

Правителството избра концесионери на линии в Слънчев бряг, Несебър, Росенец и Св. Влас
14 мар 2018
ГЕРБ отново неодобрява Валери Симеонов - този път за плажните концесии

Контролът върху отдаването на линиите беше една от конфликтните точки сред вицепремиера и министъра на туризма Ангелкова, като към този момент той губи борбата
20 дек 2017
Симеонов vs Ангелкова

Между отрасловия вицепремиер и министъра на туризма има напрежение, което може да докара и до промени в кабинета наесен
18 авг 2017 С настъпването на летния туристически сезон вицепремиерът Валери Симеонов възобнови изненадващите инспекции за шума от заведенията в курорта Слънчев бряг, а с това стартира и следващият епизод от конфликта сред него и министъра на туризма Николина Ангелкова, която стартира предходната година. В основата й са другите визии на двамата по какъв начин би трябвало да наподобяват черноморските комплекси и по-специално Слънчев бряг.

След като през уикенда Симеонов организира първата за сезона нощна " акция звук " в нощни заведения в комплекса, която откри, че в пет от тях музиката е по-силна от допустимото, в понеделник вицепремиерът разгласи, че няколко нощни заведения по Южния плаж би трябвало да бъдат съборени, тъй като не дават отговор на условията на закона и са рискови.

" Маджо ли... Брендо ли "

Става въпрос за няколко нощни заведения, които се намират в комплекса " Какао бийч " – " Бедрум ", " Дъ уан ", " Ла Кубанита " и едноименното заведение. Комплексът е прочут с това, че провежда на плажа шумни нощни празненства и беше на прицела на Симеонов и през предишния туристически сезон. Според вицепремиера заведенията на издигнати без планове и без строителни разрешителни.

" Тези молове на пясъка на " Слънчев бряг, не дай си Боже, нещо стане и тези големи железни греди паднат и смачкат 20-30 индивида, тогава ще видите защо става въпрос и за какво съм се фиксирал върху тях. Те са за унищожаване и ще бъдат отстранени ", сподели Симеонов на брифинг в регионалната администрация в Бургас в понеделник. Той съобщи, че е подал сигнал преди няколко дни за тези противозаконни постройки до министъра на районното развиване Николай Нанков.

Симеонов посочи, че в региона на " Какао бийч " противозаконните обекти са пет, а общо на територията на Слънчев бряг са 11-12. Според него те са противозаконни, тъй като според Закона за устройство на територията, откакто са за над 200 индивида, те би трябвало да са първа, втора и трета категория, а в заведенията влизат по 4 хиляди души. Освен това съгласно вицепремиера там има бариери на общински път, има противозаконни паркинги, за които се заплаща по 10 лева, както и противозаконни навеси. " Там просто е...решил Маджо, решил Брендо...и си създали каквото си желаят ", сподели Симеонов.

" Всичко е законно "

Министърът на туризма Николина Ангелкова обаче отхвърли посочените от вицепремиера заведения да са противозаконни. В утринния блок на Нова TV във вторник тя съобщи, че при осъществените инспекции на плажовете в Слънчев бряг не са открити проблеми с посочените от Симеонов заведения. Според нея обектите са преместваеми и като такива контролът върху тях се прави от общинската администрация в Несебър.

" Заведенията в Слънчев бряг дават отговор на Закона за устройството на черноморското крайбрежие. Всички обекти, които са ситуирани там, попадат от утвърдената от мен скица. Те са там повече от 10 години. Тяхната площ съответствува с условията. Има цялостно сходство със схемата. Те дават отговор на условията за преместваеми обекти, защото могат елементарно да бъдат отстранени ", изясни Ангелкова. Тя посочи, че е значимо да се съблюдават законите, само че " инспекциите не би трябвало да нарушават спокойствието и почивката на туристите ". По тази причина съгласно Ангелкова националните курорти като Слънчев бряг трябвало да имат специфичен статут.

Среднощните акции на Симеонов в Слънчев бряг бяха разкритикувани и от съдружния му сътрудник от " Обединените патриоти " Красимир Каракачанов. " Какво значи рестрикции в Слънчев бряг? Да въведем комендантски час?! Това няма по какъв начин да стане. В края на краищата това е курорт ", сподели вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов.

И втори епизод: " Ще останем без плажове "

Малко след изказванията на Ангелкова, че заведенията в " Какао бийч " са законни, Симеонов я упрекна, че желае " да прекатегоризира 20 дка плаж от изключителна държавна благосъстоятелност в частна, което съгласно него е " подготовка за продажба на държавни имоти ". Това той направи посредством статус на страницата си в обществената мрежа Фейсбук.

" Става дума за пясъчни терени към хотелите на Елена Иванова – ръководител на Съюза на притежателите на Слънчев бряг, както и за асфалтирания път и паркинг до скандалния хотел " Оазис " на самия бряг на морето ", написа Симеонов. Основания за тези съмнения вицепремиерът имал, тъй като министърът на туризма е поискала това документално от Министерството на районното развиване и благоустройството. " Миналата година подадох сигнал за противозаконните обекти пред хотелите на Иванова " Амфора " и " Империал ", унищожили десетки декари златен песъчлив плаж: паркинги, спортни площадки, детски площадки, противозаконни заведения, пътища, огради, и други, които госпожата беше присвоила с пасивното подпомагане на държавните и общинските органи.

В резултат от сигнала обектите бяха отстранени, само че апетитите останаха. Елена Иванова беше гневен покровител през 2017 година на шумните заведения в курорта и публикуваше несъгласувани с организацията си позиции в тяхна отбрана. Явно лоялността й следва да бъде осребрена ", написа още Симеонов в обществената мрежа. И добави: " Когато в Министерски съвет бъде импортирано това решение, ще стачкувам и ще гласоподавам срещу! Защото, както е тръгнало, ще останем без плажове. "

По-късно Министерството на туризма в прессъобщение посочи, че ведомството няма право да продава плажовете, а единствено да ги ръководи, като ги отдава чартърен или на концесия. Ведомството е задействало процедура за актуализация на кадастралната карта за плажа " Слънчев бряг-юг ", тъй като направените от организацията по кадастър профилирани карти са по-точни, написа в известието. Обикновено кадастралните карти датират от 2005 година, а профилираните карти са променени към 2015 година и отразяват много по-точно обективното положение на морския плаж, се прецизира там. Актуализацията е значима за вярното осъществяване на процедурите и съставянето на правилни документи при оповестяването на процедурите за концесия или отдаване чартърен, прецизира пресцентърът на Министерството на туризма. Темата разяснява и министърът на районното развиване Николай Нанков. Той увери, че въпросът за продажба на държавни парцели по морето не стои на дневен ред. Според него няма нищо неправилно в настояването на Ангелкова за прекатегоризацията на парцела. Нанков обаче посочи, че би трябвало да се промени кадастралната карта на база профилираната, тъй като " към този момент има " смяна на вещните права ". " Така че още веднъж ще пожелаеме от министър Ангелкова умело мнение ", сподели Нанков. И законова борба против преместваемите обекти

Депутати от партията на Сименонов НФСБ внесоха в Народното събрание промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), които плануват нов правилник за преместваемите обекти, както и промени в Закона за отбрана от шума в околната среда. Поправките в Закон за устройство на територията, в които се дава ново определение какво е преместваем обект и се вкарват нови условия за такива обекти, минаха на първо четене в парламентарната комисия по районна политика, само че съгласно депутати от болшинството ще претърпят обилни промени сред двете четения на законопроекта.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР