Няколко десетки са пожарите в Смолянско – почти 100% от

...
Няколко десетки са пожарите в Смолянско – почти 100% от
Коментари Харесай

Десетки пожари за месец в Смолянско заради непочистени комини

Няколко десетки са пожарите в Смолянско – съвсем 100% от тях поради непочистени комини, от началото на този отоплителен сезон. Ако не всекидневно, то през ден на тел. 112 постъпват сигнали за пламнали къщи и блокове. Проблемът към този момент добива застрашителни мащаби . Само от началото на месец ноември са се запалили близо 20 здания в региона. На някои от тях са оживели единствено стени, за наслада без човешки жертви. Семейства останаха без дом в студеното. Приютиха ги техни близки.
От полицията в Смолян отпечатаха и популяризират брошури с инструкции какво да вършат, с цел да не подпали кухнята, комините, ел.инсталацията.

В нощта на 10-ти против 11-ти септември се възпламени къщата на шестчелнното семейство Костадинови в Момчиловци. Без дом остана възрастно семейство, двамата им сина и внучката с малко момиченце. Хората са евакуирани, а домът им е невероятно да бъде населяван след пожара. В региона събират дарения – пари, материали, облекла, завивки, за фамилията. Общинският съвет в Смолян отпусна 2700 лв., а компании и хора оказват помощ да се почисти и покрие къщата.
Община Чепеларе разгласи дарителска акция за възобновяване на изгоряла къща в село Острица. Пожарът в триетажната къща лумна на 24 ноември и остави без покрив на прага на зимата трима души от семейство Мекереви. 63-годишна жена, брачният партньор й на 67 години и още една стара жена са невредими, само че към този момент живеят при родственици. Пожарът е станал на горния етаж, само че цялата къща е необитаема поради просмуканата от гасенето вода. Тук повода за пожара проблем в ел.инсталацията.

„ Хората в селото са се присъединили да оказват помощ. Във възобновяване вземат участие и локални кооперации – кой с дървен материал, кой с труд. Днес чакаме да се вземе решение на Общинския съвет. Внесли сме докладна за разпределяне на 1600 лв., с които да се купи ламарина. В града ще се сложат кутии за дарения и чакаме хората да са съпричастни, да се съберат още средства “, сподели кметът на Чепеларе Славка Чакърова.
Тя изясни, че още в първия ден след пожара са се събрали кооперациите и строителна компания да ревизират от какво има потребност. Всички са се заели да дарят материали и труд.

„ Семейството е живяло на долния етаж, на най-горния никой не живее, само че къщата би трябвало да се покрие, с цел да може да се върнат в дома си. Ние имаме керемиди от ремонта на учебното заведение и предложихме да ги дадем, само че по-бързият вид за покриване е с ламарина, тъй като има сняг към този момент, а по къщата работят още от неделя “, добави Чакърова.
Това е следващият пожар, оставил без покрив фамилии в Смолянско. В момента дарителски акции с изключение на за Острица и Момчиловци, вървят за фамилии с изгорели къщи в доспатското село Змейца и в Неделино.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР