Няколко десетки протестиращи атакуваха банки в квартал на ливанската столица

...
Няколко десетки протестиращи атакуваха банки в квартал на ливанската столица
Коментари Харесай

Палят банкови клонове в Ливан

Няколко десетки протестиращи нападнаха банки в квартал на ливанската столица Бейрут, като блокираха пътища, протестирайки против неофициалните ограничавания върху тегленето на пари в брой, които са в действие от години, и бързо влошаващите се стопански условия в страната, предава Ройтерс.

Най-малко шест банки са били атакувани, откакто ливанската лира доближи ново рекордно дъно в четвъртък, сподели представител на Depositors Outcry, група, представляваща вложителите с пари, блокирани в банковия бранш на страната.

От 2019 година ливанските банки постановиха ограничавания върху тегленията в щатски долари и ливански лири, които в никакъв случай не бяха формализирани със закон, което накара вложителите да търсят достъп до средствата си посредством правосъдни каузи и постоянно със мощ.

Ливанската лира е изгубила повече от 98% от цената си, откогато финансовият бранш на страната се срина през 2019 г. Централната банка на страната, която мъчно се оправя с рецесията, не отговори на искане за коментар защо ливанската валута се срутва толкоз доста и какво прави, с цел да се оправи с казуса.

Кабинетът на министър-председателя на Ливан заяви, че продължава работата по възстановяване на финансовите условия в страната.

Ливан направи първи стъпки към обезпечаване на избавителна стратегия от Международния валутен фонд през април 2022 година, само че съвсем година по-късно не съумя да извърши нужните промени, с цел да я завърши.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР