Няколко държави членки на ЕС от Източна Европа, сред които

...
Няколко държави членки на ЕС от Източна Европа, сред които
Коментари Харесай

България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия искат от ЕС мито върху украинското зърно

Няколко страни членки на Европейски Съюз от Източна Европа, измежду които и България упорстват Съюза да наложи мита за импорт на украинското зърно, базирайки се на нелоялна конкуренция, заяви в понеделник унгарското министерство на земеделието

Министерството, представено, заяви, че министрите на земеделието на България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия са изпратили писмо до Европейската комисия с искане за въвеждане на мито, като показват, че по-евтините селскостопански артикули от Украйна лишават от техните експортни пазари.

През септември земеделци проведоха в България. Тогава с държавното управление, което предвиждаше няколко ограничения. Сред контрактуваните ограничения беше контрактувано разпределяне на 63 млн. лв. на Държавен фонд " Земеделие " за 2023 година, удължение на възбраната за импорт на украински слънчоглед до привършване на наличните количества, погашение до 6 октомври на 150 млн. лева дотации поради отрицателното въздействие на войната в Украйна и други. Протести имаше и в други страни в листата.

Протести на фермери има и сега в Румъния, като блокират централни пътища и гранични пунктове, в това число с Украйна.

Петте подписали страни са измежду шестте страни членки на Европейски Съюз, които създават доста повече пшеница и царевица, в сравнение с са им нужни, което е от основно значение за европейската сигурност на храните и стратегическия суверенитет на Европейски Съюз, се споделя в общото писмо на министрите.

" Ето за какво Брюксел би трябвало да вкара ограничения, които да защитят пазарите на страните членки, граничещи с Украйна, като в същото време им оказват помощ да употребяват цялостния си експортен капацитет ", се споделя в писмото. " Една от тези [мерки] би могла да бъде въвеждането на вносни мита за най-чувствителните селскостопански артикули. "

По-големите размери на стопанствата в Украйна вършат износа на зърно от страната по-евтин и това изтласква земеделските производители от Европейски Съюз от обичайните им експортни пазари, споделят министрите.

Министрите също по този начин приканват Европейската комисия, изпълнителния орган на блока, да изследва в отчет дали производството на Украйна е в сходство със стандартите на Европейски Съюз.

Жалбите са адресирани до еврокомисаря по търговията Валдис Домбровскис и еврокомисаря по земеделието Януш Войчеховски.

Износът на зърно е необичаен източник на напрежение сред Киев и неговите съседи от Европейски Съюз, защото България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия се трансфораха в различни директни направления за украинското зърно, с цел да компенсират по-бавния експорт през украинските черноморски пристанища след съветската инвазия през 2022 година, отбелязва Ройтерс.

Полша, Словакия и Унгария оповестиха ограничавания върху вноса на украинско зърно през септември предходната година, откакто Европейската комисия реши да не удължава възбраната за импорт в петте прилежащи на Украйна страни от Европейски Съюз. И трите забрани се отнасят единствено за вътрешния импорт и не засягат преноса до идващите пазари.

В отговор Украйна подаде тъжба в Световната комерсиална организация против трите страни, до момента в който други членове на Европейски Съюз осъдиха едностранните дейности.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР